23-07-2007
Broer en zus "On Tour" deel 3. Jergan weer de BOB en Celice res. CAC en res. CACIB
Luik, België. De derde show samen van zus en broer. 11 PBH'S aanwezig en Mevr. A. Beenen-Sluiters (NL) keurmeester. Onverstoorbare Jergan wint weer de Open klasse en wordt weer BOB, Celice wordt 2e in de Open klasse omdat de keurmeester haar rug sterker wil zien. Nu is dat op het moment wel gedeeltelijk waar; haar rug is wel sterk, zeer sterk zelfs maar omdat onze dame op het moment een beetje in al te goede conditie is, schommelt haar lichaam (de vetlaag) tijdens het gaan (wilden dat we dat ook van Caronne konden zeggen (zucht). Dus Celice moet op dieet en zal met de baas op de fiets mee moeten (en daar heeft ze een broertje dood aan!) We hebben 2 weken de tijd om haar weer in topconditie te brengen voordat "De Tour" weer verder gaat. Caronne 1 Uitmuntend in de Kampioensklasse en Caitlin 1 Veelbelovend, Beste Pup.
Verslag geplaatst van de show in Salzburg, Oostenrijk
15-07-2007
Broer en Zus "On Tour" deel 2. Dit keer Celice BOB en Jergan BOS + Belgisch Kampioen
foto's: Rieky en Wim v.d. Berk
Lokeren, België; dit is de 2e show die wij voor broer en zus samen ingepland hebben. Buiten wat strubbelingen met de jaloerse Caronne (die alweer wat bijgekomen is van zijn verblijf in het pension) omdat hij het zelfs niet toe stond dat Jergan richting zijn vrouwtje en dames keek, was het weer een gezellige dag. 's Morgens bewolkt en regen, tijdens de keuring van de PBH gelukkig bijna droog (het doet geen goed voor de Pyreneese expressie als je in de regen staat) en 's middags temperaturen boven de 30° toen de zon tevoorschijn kwam. 7 Pyreneese Berghonden aanwezig en keurmeester mevr. L. Mach (CH) die geroutineerd keurde. Bijna te laat voor de keuring (Intm. klasse staat al in de ring als wij aankomen) en de honden gaan oppervlakkig geborsteld de ring in.
Jergan wordt beste reu en het verplichte jaar en 1 dag tussen de 1e en laatste CAC is voorbij voor hem (hij had al meer CAC's dan nodig is voor het kampioenschap) en is dus Belgisch Kampioen. Caronne behaald 1 U in de Kampioensklasse en wordt 2e Beste reu. Caitlin is de enige pup aanwezig, behaald Veelbelovend en dus Beste Pup. Zus Celice wint de Open klasse (3 teven aanwezig), wordt hiermee automatisch Beste teef en verslaat dit keer Jergan voor de BOB.
Natuurlijk weer even vieren waarbij de cola en de koffie regelmatig over tafel vliegt omdat de heren elkaar aan het fixeren zijn onder diezelfde tafel door. De dames in het gezelschap kijken het allemaal aan met een blik van: "stomme macho's" en draaien hooghartig hun hoofd weg alsof ze willen zeggen: "daar horen wij niet bij en op ons maakt het geen indruk". In de ring gedragen de heren zich overigens keurig; maar ja, dan zijn er ook geen dames bij, hè?!
Tijdens de erekeuring is het bloedheet en de organisatie houdt daar gelukkig (weer) rekening mee door de honden niet al te lang te laten wachten in de erering. Caitlin wordt weer geselecteerd bij de beste 8 Puppen in Show (keurmeester Dhr. V. O'Brien (IRL); 4 worden er maar geplaatst. En waar Celice vorig jaar 5e Beste Jeugdhond in Show werd, wordt ze nu weer geselecteerd bij de 7 Beste honden in groep FCI 2 (keurmeester Dhr. N. Deschuymere (B); ook hier worden er maar 4 geplaatst en Celice is daar niet bij. Het maakt ons niet zoveel meer uit; de dames waren in iedere geval weer geselecteerd en zijn weer gezien.
Leuk om te vermelden is dat Jergan hiermee de 5e Kampioen is uit het succesvolle D nest van Alta Colina, Noorwegen; dus weer een record gebroken! Volgende week het vervolg van "Broer en Zus On Tour".
01-07-2007
Broer en zus samen in Echt; Jergan BOB, Celice BOS en NEDERLANDS KAMPIOEN
Keurmeester E. Wieldraaijer met BOB Jergan en BOS Celice Foto: Marion Stiefs
Onze 1e NL show na de vakantie en de show waar Celice voor het eerst oud genoeg was om het kampioenschap binnen te halen mits ze natuurlijk minimaal een reserve CAC zou verdienen. Een supergezellige buitenshow vanaf de 1e minuut waarbij het weer ook nog eens goed meewerkte.
14 PB's aanwezig, wederom de heer E. Wieldraaijer (NL) als keurmeester en debutant(je) Mudz die we tot nu toe alleen van foto's kenden. 4 Puppen die de grootste lol hadden met elkaar en natuurlijk broer Jergan die gezellig met Celice de shows gaat lopen in Nederland. Debutant handler Sandor die voor het eerst zijn hond showde (en oh, hoe goed/erg weten we allemaal hoe dat is!) omdat Marion dat niet zag zitten en dochter Jazz die honderden foto's heeft gemaakt. Het was ontzettend leuk om te zien hoe professioneel dat kleine ding al omging met de dure camera; duidelijk een fotografe in de dop.
Caronne behaalt, wonder boven wonder, 2U in de kampioensklasse en Jergan (uitgebracht in de open klasse) wordt de Beste Reu. Caitlin wint de puppyklasse, Celice de open klasse, wordt tevens Beste teef en dus Nederlands Kampioen. Beste pup wordt Mudz (een leuke binnenkomer als je voor het eerst je hond showt en ook ontzettend gegund) en broer en zus lopen weer samen voor de Beste van het Ras. Imposante Jergan wordt de BOB, de keurmeester komt erbij staan als er foto's gemaakt worden van Jergan en Celice want hij vindt het, quote: "schitterende honden" en hij is helemaal verrukt als hij hoort dat de BOB en BOS ook nog eens broer en zus zijn.
Onze dag kan helemaal niet meer stuk: Caronne die broodmager en volledig uit vacht, toch nog een U krijgt omdat de keurmeester het type en gangwerk zo goed vindt terwijl wij echt gerekend hadden op hoogstens een ZG, Caitlin die haar klasse wint, Jergan BOB, Celice BOS en Nederlands kampioen en eigenwijze Mudz die bij zijn debuut gelijk Beste Pup wordt. Met de hele groep zijn we gezellig wat gaan drinken om dat allemaal te vieren. En diezelfde groep is ook gebleven voor de eindkeuring om Jergan en Mudz (en hun eigenaren natuurlijk) aan te moedigen. Jergan werd weer geselecteerd (net als verleden week in Brussel), dit keer bij de beste 15 van groep FCI 2.
Dit zijn de shows die je je altijd zal blijven herinneren als je het hebt over gezellige shows; met een leuke groep, met mensen die het elkaar gunnen, ook al heeft hun eigen hond niet gewonnen maar die dan toch blijven voor de eindkeuring om de winnende honden van een ander aan te moedigen en te hopen dat ze geplaatst worden in diezelfde eindkeuring. En onze jeugdige fotografe?? Ik denk dat ze thuis gegeten heeft en daarna direct in slaap gevallen is, net als onze puppen na zo'n enerverende dag.......
22-06-2007
Celice 5 BEST IN GROEP in Salzburg, Oostenrijk en Caitlin weer geselecteerd bij de 8 Beste puppen in show.
Eindelijk een computer gevonden waar ik het nieuws kan uploaden naar de site. (was zo slim om mjn Wirelesscard te vergeten voor mijn laptop) Vandaag gaan we onze 3e week van de vakantie in en het is bloedheet hier in Kroatië. Hieronder de resultaten van de shows; verslagen en foto's volgen als we thuis zijn.
Het 1e weekend naar Zagreb geweest waar Caldo Uitmutend behaalde, Celice 3 Uitmuntend in de Open klasse en Caitlin 1 Veel Belovend en Beste Pup. Keurmeester Dhr. J.N. Carrero (E), PBH's aanwezig: 20. Voor het eerst hebben we besloten om een hond van ons (Caitlin) niet in de erering uit te brengen. De omstandigheden waren dusdanig dat we het niet verantwoord vonden om hiervoor nog langer te blijven. Een verslag van deze show volgt later.
Het 2e weekend naar Salzburg, Oostenrijk geweest naar een heel leuk hotel en een ontspannen show waar uiteindelijk gebeurde wat wij al lang voelde aankomen/hoopten. Na al diverse malen geselecteerd te zijn bij een eindkeuring waarbij ze iedere keer net naast de boot viel, heeft Celice eindelijk een groepsplaatsing te pakken. Onder keurmeester Dhr. Uwe Fischer (D) behaalde ze 1 CAC CACIB BOB in de Open klasse en werd tijdens de eindkeuring door keurmeester M. Blaha (A) als 5e geplaatst in rasgroep FCI 2. Caitlin behaalde 1 Veel Belovend, Beste Pup en werd door keurmeester M. Brennen (A) bij de 8 Beste puppen in Show geselecteerd. Dit was des te meer een prestatie omdat in Oostenrijk zowel de Beste pupreuen als de Beste pupteven van elk ras doorgaan naar de eindkeuring. Caldo behaalde 1 CAC CACIB BOS in de Kampioensklasse.
GRUPPE II - 5.Platz - SALZBURG 2007 PYRENAEN BERGHUND |
04-06-2007
Alta Colina's Donna Diosa "Elvis" nu ook Deens Kampioen
Nadat ze vorige week BIS en Noors Kampioen was geworden op de Noorse Clubmatch (zie foto), is Celice's zus Elvis zondag Deens Kampioen geworden door op de Deense Clubmatch de Open klasse te winnen met CK en 2e Beste teef van de dag te worden. Ook werd kennel Alta Colina weer Beste fokkersgroep in Show. Keurmeester: Dhr. Reinders (NL)
28-05-2007
Zo dicht bij..... Caitlin voor het eerst geshowd in de puppenklasse en gelijk geselecteerd bij de 5 Beste Puppen in Show in Arnhem. Dhr. E. Wieldraaijer kwalificeerde Caronne (Open klasse) 1 Uitmuntend CAC CACIB, Celice (Open klasse) 1 Uitmuntend CAC CACIB BOB en Caitlin vond hij een prachtige pup die hij 1 Veelbelovend gaf. Dat vond Mevr. Y. v.d. Boogerd ook want zij selecteerde Cait in de eindkeuring bij de 5 Beste Puppen in Show. Een mooi bekertje kreeg ze voor de moeite mee naar huis.
Linkenpagina aangepast. Rasverenigingen en fokkers nu per land ingedeeld. Nog niet helemaal klaar; van de week volgt de rest
BIS Alta Colina's Donna Diosa "Elvis" met Hilde Stenstad, keurmeester Joa Vasco Pocas, BOS Alta Colina's Crem de la Creme "Keldo" met Beate Konstad
27-05-2007
De Noorse Kampioensclubmatch geregeerd door kennel Alta Colina onder leiding van keurmeester Dhr. Joao Vasco Pocas.
Cubilons Hann-Hund Homage (vader van Celice): Beste Veteraan Reu S
Alta Colina's Don Diablo (broertje Celice): CC en nu Noors Kampioen
Alta Colina's Gullgutt "Garmin" (broertje Caitlin): Beste Puppy Reu
Alta Colina's Crem de la Crème Keldo (zoon van Caldo):Beste Reu,CAC Beste hoofd en Expressie
Colina's Esmeralda (dochter Keldo/kleindochter Caldo): Beste Junior S
Alta Colina's Besos de Bubbles: Best Champion S
Alta Colina's Donna Diosa "Elvis" (zusje van Celice): Beste teef, CAC en BOB (BIS) S Noors Kampioen
Kennel Alta Colina: Beste fokkersgroep
Cubilon's Hann-Hund Homage en puppy's: Beste prodigeegroep
S = Geselecteerd voor Beste Hoofd en Expressie (8 honden werden hiervoor geselecteerd) Het overgrote deel en de winnaar kwamen bij Alta Colina vandaan.
Beate, Berit, Arne en Hilde van Harte Gefeliciteerd!!
18-05-2007
En zo vind je via internet een volle oom van Caldo terug. Mag ik u voorstellen: Symfonie van Merode Alpiemonte, of te wel: Monty
foto: Anke van Drunick
Monty is een volle broer van de moeder van Caldo. Op de foto hierboven 5 jaar en heeft nu inmiddels de leeftijd bereikt van 9 jaar. Eigenaresse is Anke van Drunick-Dijkstra. Meer foto's kunt u vinden in het album "Diversen/Familie"
07-05-2007
28-04-2007
Nieuwe showresultaten: Genk, België. Keurmeester Dhr. Z. Ostrowski (PL) Pyreneese berghonden: 9 (5r/4t) Caronne: Open klasse 3 Uitmuntend. Celice Open klasse 1 Uitmuntend CAC (beste teef = Ambiorix Winner 2007)
25-04-2007
Caitlin en broertje Garmin: 2 druppels water
Celice
Handler Beate Konstad, photo's by Berit Konstad
22-04-2007
Showuitslagen Goes. Celice Open klasse: 1 Uitmuntend res. CAC CACIB. Caronne Open klasse 1 Uitmuntend CAC CACIB BOS. Keurmeester Dhr. M. Deschuymere (B) Pyreneese Berghonden 8 (5r/3t)
Alta Colina's Damens Jens Beste hond van de dag op de Belgische Clubmatch
Jergan (broer van Celice) won gisteren de Open klasse, werd Beste reu en Beste hond van de dag. In de Open klasse geshowd door Rieky zelf, voor de CAC en BOB geshowd door zijn fokster Beate Konstad van kennel Alta Colina. Dochter Faith (ook geshowd door Beate) won de babyklasse en werd ook nog eens Beste Baby. Alle andere puppen uit het nest kregen ook Veelbelovend en werden allemaal geplaatst. Kennel From Cailins Garden werd ook nog eens Beste Fokkersgroep van de dag met Jergan en zijn nageslacht. Een mooie prestatie van het 1e nestje van kennel "from Cailins Garden" uit België. Rieky en Wim: Van Harte Gefeliciteerd!!
21-04-2007
Dit keer geen hond die Kampioen werd maar wel onze zoon Romano met zijn team
18-04-2007
Zoë, Celice en Caitlin aan het spelen
Haar puppyvacht is al gedeeltelijk weg, haar puppypruik zit er nog steeds op, het puppygedrag is er nog steeds. Haar staart gaat heel de dag op en neer (afgekeken van Caronne, denk ik) en ze heeft dezelfde hobby's als Celice: tuin molesteren en eten, eten, eten, eten, eten, eten.....
09-04-2007
Showuitslagen Leeuwarden. keurmeester Dhr. F. Schweizer (CH) Celice Open klasse: 1 Uitmuntend CAC CACIB Caronne Open klasse: 1 Uitmuntend res. CAC res. CACIB Pyreneese Berghonden: 7
01-04-2007
Celice houdt zich goed staande tussen “het Franse type geweld”
Mooie honden, sportieve exposanten die gezellig bij elkaar zitten en keurmeester Mr. L. Pichard (CH) die zeer consequent en op 1 lijn keurde, dat was in het kort de show in Luxemburg. 16 Pyreneese berghonden waren ingeschreven (7r/9t)
BOB (Open klasse 1U) werd de reu Vitalis de la Cascade de Couplan (Baylo Soum de Prat d’ Ourey x AnaïsSoum de Prat d’ Ourey). Beste teef werd Eole Soum de Prat d’ Ourey (Ussac Soum de Prat d’ Ourey x Auxanne du Mas de Beauvoisin). Beste Jeugdhond werd de dochter van Vitalis: Bigorre de la Cascade de Couplan (Vitalis de la Cascade de Couplan x Sandie du Grand Baou) Bao du Mas de Beauvoisin werd Luxemburgs Kampioen door de Kampioensklasse te winnen.
Caronne behaalde in de Open klasse 3 Uitmuntend achter 2 mooie reuen met goed gangwerk, Celice presteerde het weer om 2e beste teef te worden ondanks al de Franse types om haar heen. En baby Caitlin pakte de keurmeester helemaal in; volgens hem de mooiste hond die we bij ons hadden………...Leuk detail: Celice heeft door het res. CACIB al voldoende punten binnen om Internationaal Kampioen te zijn maar omdat ze op 8 oktober 2006 haar 1e CACIB won, zal ze moeten wachten tot na 8 oktober 2007 (regel: tussen 1e CACIB en 4e/laatste CACIB moet tenminste 1 jaar en 1 dag zitten)
Al met al was het een leuke dag waarna we weer met een fijn gevoel naar huis gingen. Hieronder een kleine impressie van de winnende honden; Jean Claude, Aurelia, Irène, Pierre en Arianne (kennel Soum de Prat d'Ourey) Van harte gefeliciteerd!!
30-03-2007
De mannelijke tegenhanger van Caitlin: broertje Garmin
25-03-2007
CARONNE NEDERLANDS KAMPIOEN
Showuitslagen Leiden. Celice Open klasse: 1 Uitmuntend res. CAC en res CACIB Caronne Open klasse: 1 Uitmuntend CAC CACIB BOB NEDERLANDS KAMPIOEN. keurmeester Dhr. H. Reinders (NL) Pyreneese Berghonden: 11
22-03-2007
Ook al ben ik nog klein, ik weet het zeker; het is donderdag vandaag en dan komen de Oma's. En dat betekent: KOEKKIES!!!!
Caldo's Sloveense titel bevestigd
18-03-2007
Showuitslagen Wieze, België: Caitlin, babyklasse: 1 Veelbelovend, Beste Baby. Carone, open klasse: 1 Uitmuntend, res. CAC. Celice, open klasse: 1 Uitmuntend, CAC, BOB. Keurmeester: Mevr. M. Kavcic (Slo) Pyreneese Berghonden: 9
10-03-2007
Caitlin 17 weken
09-03-2007
Alta Colina Den Dama "Celice" 2 jaar. Ook gefeliciteerd: zusje Elvis, Milla, Trulten en broertjes: Jergan, Ruben, Falco, Knerten, Biggen en Miro
25-02-2007
23-02-2007
Ik heb niet in de tuin gegraven Dat was Celice! Nou moe, krijg ik de schuld!
En vrouwtje is blij dat Celice het echt niet gedaan heeft want die was net schoon voor de show van morgen...............
19-02-2007
Hellup!!!! Een nieuwe pup en daar gaat onze tuin weer! En het ergste is; ze krijgt daarbij aanwijzingen van onze meester(es) in het molesteren van tuinen. Net nu de eerste knopjes en blaadjes beginnen te verschijnen, ziet onze Cait alle planten in de tuin aan voor heerlijk speel- en kauwmateriaal
Nieuwe link toegevoegd
17-02-2007
Nieuw foto album geplaatst van Caitlin met weer nieuwe hoofdfoto's. We hebben een hond nog nooit zo snel zien veranderen in hoofd en expressie als dat zij op het moment doet.
Falco, broertje van Jergan en Celice ook HD A. Hij is de 3e uit het nest die geröntgend is met deze heupuitslag
En dit is Tess die voor de 1e keer in haar 10 maanden oude leventje een Pyreneese Berghond ziet; het is liefde op het 1e gezicht van beide kanten.
Tess met Celice
10-0-2007
Caitlin is meegeweest naar de dierenarts en haar Patella's zitten muurvast (vrij van Patella luxatie = PL 0/0)!! Uiteraard herhalen wij het onderzoek op 1 jarige leeftijd.
08-0-2007
Album Sneeuwpret toegevoegd. De honden zijn de hele dag buiten geweest en hebben geweldig genoten! Nu ligt alles uitgevloerd en het is heerlijk rustig in huis.
Caitlin is wel wat meer sneeuw gewend maar haar plezier is er niet minder om
Nieuwe showuitslagen geplaatst
07-02-2007
Officiële heupuitslagen van Celice en Caronne zijn binnen: HD A
27-01-2007
Onze nieuwe aanwinst: Alta Colina's Gurine Gropa. Een echte Noorse naam die niet uit te spreken is dus we noemen haar Caitlin. Onze "nieuwe ster uit het Noorden" zal van de week in Nederland arriveren
CAITLIN
14-01-2007
Uitgefeest en ingeslapen na 3 CAC's, 2 CACIB's, 1 BOS en 2 BOB overwiningen, Prvak Slovenije v Lepoti-Slo Ch (Sloveens Kampioen) en "Klubski Prvak" (Clubwinner) 2007: Caldo. Celice behaalde op de 3e show 1U CAC CACIB in de Open klasse.
13-01-2007
Nieuws van de 1e showdag in Slovenië. De dagshow; Caldo Kampioensklasse1 U, CAC, CACIB BOB. Celice Open klasse 2U. res. CAC en res. CACIB.
Avondshow, Specialna Razstava./ Clubmatch; Caldo Kampioensklasse 1U CAC, Clubwinner 2007, Celice Open klasse 1U, CAC, BOS, Clubwinner 2007 en BOB. Voor Caldo was dit zijn 4e Sloveense CAC en hij is nu ook SLOVEENS kampioen.
09-01-2007
De nieuwe Ster uit het Noorden
Vandaag was ook een spannende dag; zowel Caronne als Celice zijn beiden geröntgend. Het was even een gedoe/gevecht om 2 niet verdoofde honden stil te laten liggen in de bak maar het resultaat loog er niet om; geweldig! Volgens de arts 2 A's maar het is natuurlijk altijd even wachten op de officiële uitslag. De patella's (knieschijven) zijn ook goed te zien op deze foto
Caronne
01-01-2007
Het is een geweldig jaar geweest!
23 december jl. was het precies een jaar geleden dat we met deze site “on line” gingen. Het afgelopen jaar is, zachtjes uitgedrukt, hectisch geweest. Het was het jaar van de Hond, zullen we maar zeggen. Succesvol voor de honden; Caldo behaalde weer een (zijn 7e) Landstitel, logeerde een tijdje in Noorwegen en werd Opa. Celice die 3 officiële Jeugd landtitels, 6 Jeugd Winnertitels en 1 Winnertitel binnensleepte en een gedeelde 2e plaats voor de Meillieur Montagne trofee 2006. En Caronne die op en neer ging; aankomen en er goed uitzien in volledige vacht en weer afvallen op het moment dat Celice loops raakte en volledig zijn vacht verliezen. Op het moment gaat Prins Peyrac weer zeer goed; hij krijgt alleen nog maar komplete verse vlees voeding of pens aangevuld met Koningenbrij, (tip van een keurmeester). Hij heeft zelf een buikje op dit moment! De honden gecontroleerd op Patella luxatie en allemaal Patella vrij! Jergan die een tijdje bij ons op de site “gelogeerd” heeft en Cindy, de Pyreneese Berghond uit het asiel, die door zoveel mensen ondersteund werd/wordt na een oproep op verschillende sites.
Ook in het afgelopen jaar waren overal in ons huis boeken en videofilms te vinden met maar een onderwerp: honden! Mrs. Rachel Page Elliott, een aardig mens maar ik kan haar voorlopig even niet meer zien en horen,” Dog in action” ligt op het moment onder op de stapel en “Beute en Faber” daar word ik al moe van op het moment dat ik de kaft zie. Van “Van der Molen” is helemaal niets meer over, de voorkaft ligt eraf en zo ook de rug. Maar al die boeken en dvd’s gecombineerd met de honden die bekeken en betast zijn, hebben er wel voor gezorgd dat ik in april 2006 geslaagd ben voor KK2 en in december voor Exterieur en Beweging. Het was en is nog steeds fascinerend om te ontdekken hoe de hond in elkaar zit en welke invloed dat heeft op o.a. de beweging. En het verveelt nooit; elke dag leer je weer wat bij want ondanks dat ik geslaagd ben, weet ik nog lang niet alles van die geweldige maar o zo, complexe hond.
En precies op de kop af 1 jaar nadat de site “on line” ging, op 23 december 2006 was daar ook het examen E&B. Zou de datum geholpen hebben??? In ieder geval; iedereen in mijn omgeving is blij dat ik geslaagd en “weer aanwezig’ ben.Want het afgelopen jaar waren het toch vaak de wezens die op 4 benen liepen die mijn aandacht hadden. De “She Devil” is weer verdwenen, de rust is weergekeerd in huis en we hebben kunnen genieten van geweldige feestdagen met de hele familie inclusief onze” Bollibob”, Zoë, die vorig jaar nog om deze tijd in het ziekenhuis lag. Behalve “ups” waren er natuurlijk ook wat “downs” maar alles bij elkaar is 2006 toch een geweldig jaar geweest!!
2007 Zal voor ons een spannend jaar worden; in januari worden Celice en Caronne beiden geröntgend, de aanvraag voor een officiële kennelnaam is weg en de studie gaat weer beginnen voor de diverse rassen die ik graag zou willen keuren. En hopelijk wordt onze allergrootste droom werkelijkheid als Celice aan het eind van het jaar gedekt gaat worden (mits de heupuitslag goed is uiteraard) en zij haar eerste nestje krijgt.
Maar we beginnen eerst met 2 weekjes vakantie om bij te komen van de examenstress. Aankomend weekend ga ik naar Noorwegen weer heerlijk “puppies snuiven” bij Beate. De week daarop gaan we een paar dagen naar Ljubljana, Slovenië voor een triple show en ook “puppies snuiven” maar dan bij Gordana Zupanc die Chow Chow’s heeft. En als we terugkomen, worden de (Peruaanse Naakthonden) puppies geboren bij Sonja en ook daar gaan we natuurlijk even kijken. Het wordt leuk om 2007 op deze manier te beginnen en al met al is het een geweldig jaar om naar uit te kijken.
Kerstkaarten hebben we niet verstuurd dit jaar dus daarom maar op deze manier. Onze wens voor u is:
Dat het voor iedereen maar een jaar mag worden om naar uit te kijken met veel liefde, gezondheid en geluk. En dat iedereen maar mag krijgen wat hij/zij verlangt (en daarbij heb ik zeker één speciaal iemand in mijn gedachten). Wees zuinig op alles wat je dierbaar is en geniet er zoveel mogelijk van zodat je eind 2007 kan zeggen: Het is weer een geweldig jaar geweest!
MAC³ Aad, Marina, Romano, Caldo, Caronne, Celice en Chelsey
Keurrapport Celice keurmeester L. Pichard (CH) Fribourg 24-02-2008
3 Ans. Très joli modèle spectaculaire dans son ensemble. Yeux foncés avec expression typique. Excellent truffe, belle épaules, ossature correct. Potrine profande, angulations moyenne á l'arrièrre, double ergots control. Chienne de qualité qui marche bien et se presente bien. 1 Ex. CAC CACIB Meilleur Femelle BOS
Keurrapport Celice keurmeester L. Mach (CH) Fribourg 23-02-2008
3 Jahre. Wunderschöne Hündin in allen Teilen eine Champion würdig. Super Tagesform Wesen und presentation. In der Bewegung in der Balance 1 V CAC CACIB Beste Hündin BOS
Keurraport Celice keurmeester A. Thomassen (S) Rheinberg 17-02-2008
2¾ Jahre alte Hündin, komplette Schere. Die gute Anatomie spiegelt sich im Bewegungs Ablauf. Gepflegtes Fell. Sehr selbstsicher. 1 V CAC Rheinlandsieger
Keurrapport Celice keurmeester H. Assenmacher-Feyel Amsterdam 24-11-2007
Gute Größe. Schöne Hündininnenkopf. Schedel etwas rund. Dunkle Mandelformige Augen. Weinig Stop. Gut angesetzt und getragene Ohren. Viel Ausstralung. Vorzüglich gebauter Körper, korrekt in allen Teilen. Gute Bewegung. Gutes Hahrkleid und Wesen 1 V res CAC res CACIB
Keurrapport Celice keurmeester A. Pecoult (F) Lausanne 21-10-2007
Très joli chienne de bon taille, subsantielle sans lourdeur. Angulations moyennes. Excellent robe et fourrure (? dit betekent beide vacht dus dat zal wel "coleur" moeten zijn) Joli tête de profil, un peu étroite de face. Excellent pigmantation, oeil un peu grand. Serre derrièrre. Arroundera. Bonnes allures de profil. 1 Ex. CAC CACIB Meilleur Femelle
Keurrapport Celice keurmeester B. Müller (CH) Lausanne 20-10-2007
3 Jährige Atraktiver Hündin. Gut ausgeprägter Kopf. Typische Ausdruckung. Ausgeprägtes pigment. Kräftiger Hals. Sehr gute Vor- und Hinterhand. Gute angesetzte Rute. Kräftiger Körper. Schwungvolle Bewegung. Sehr gut präsentiert 1 V CAC CACIB Beste Hündin BOS
Keurrapport Celice keurmeester K. Savage (GB) KCM Nederland 13-10-2007
2 Years old. Good size and substance, good pigmentation and dentation. Ears well placed. Would prefer more filling under the eyes. Good angulations in front and rear. Level topline. 4 Ex.
Keurrapport Celice keurmeester M. Gehring (D) Dortmund 13-10-2007
2½ Jährige, mit gutem Recht in der Champion Klasse stehende Hundin. Ausdrucksstarker, femininer Kopf. Schwarze pigmente an Nase, lefzen, Augenlidern, komplettes volzahnigen Scherengebiss. Gebaude in allen Standaard-Punkten vorzüglich. Harmonisches, flüssiges Gangwerk. Souveränes Ring verhalten. 1 V CAC KFU VDH Beste Hündin Nationaal Sieger BOB
Keurrapport Celice keurmeester I. Weiniger (D) Dortmund 12-10-2007
2 Järige ausdrucksvolle Hündin mit viel Adel. Femininer Kopf; Ohren- und Rutehaltung wie gewünscht. Kräftiges Scherengebiss (untere Inßisin unregelmäßig) Untadelige Gebaudeproportionen; Winkelungen der Vor- und Rückhand vorzüglich; gepflegtes Haarkleid. Ausgreifende elegante Bewegung. Freundliches majestätisches Wesen. 2V res. CAC KFU VDH
15-12-2007 De Grote Dag
Het is 04.00 uur ’s nachts als ik wakker word van het aandoenlijke gepiep van Caronne. Er gaat iets bijzonders gebeuren vandaag; dat is het eerste wat in mij opkomt. Even blijf ik liggen maar even later heb ik in de gaten dat er van slapen niets meer terecht komt en ga maar koffie zetten, wachtend op de dingen die komen gaan……
Al vanaf de 9e dag van Celice’s loopsheid lopen ze met elkaar te spelen, uit te dagen en te kroelen, Celice blijft netjes even staan maar telkens als het “Moment Suprème” daar is, snauwt en grauwt onze dame Caronne af. Prins Peyrac is een echte gentleman en druipt af om vervolgens weer alles uit de kast te halen om zijn Liefje te veroveren. Hij slooft zich uit, eet zelf geen bot meer, kaas laat hij vallen zodat Celice het op kan eten en zelfs zijn vlees offert hij op aan zijn dame. Hij danst, speelt, springt en doet heldhaftige pogingen om bovenop trotse Celice te geraken, al steppend met zijn achterbenen. Dit alles tot groot vermaak van de mensen van de gemeente die natuurlijk JUIST NU de straat voor ons huis aan het opbreken zijn. De opmerkingen zal ik u maar besparen maar als u wel eens naar zo’n groepje stratenmakers geluisterd heeft als er een bevallige dame voorbijkomt of als er iets opmerkelijks gebeurt dan weet u precies wat ik bedoel…
Donderdag zat Celice dus op haar 10e dag en omdat dit ons eerste nestje is, ben je verschrikkelijk bang om HET moment te missen ondanks dat we de Pappa ook in huis hebben. Het bruidspaar is natuurlijk onervaren en je hoort wel eens van die verhalen dat het daarop verkeerd kan lopen. Dan maar Peggy inschakelen; Peggy is een vriendin van ons maar ook dierenartsassistente en zij begrijpt volledig hoe wij ons voelen zo met het 1e nestje op komst. Dus op donderdagavond kwam ze langs om eens polshoogte te nemen en we laten Celice en Caronne weer even “hun gang” gaan in de tuin. Het zelfde verhaal: uitdagen, kroelen, blijven staan voor hem en dan ineens is ze het weer zat en grauwt hem weg. “Volgens mij is ze er nog niet klaar voor”, zegt Peggy, “maar kom morgen voor de zekerheid maar even naar de praktijk om een test te doen”.
Dus gisteren naar de dierenarts in Reeuwijk om het Progesteron gehalte te testen van Celice. Pappa (want die zet heel de boel op stelten op het moment dat we de deur uitgaan ZONDER hem maar MET Celice) en Mamma ingeladen in de Jeep en de auto gaat al direct hevig heen en weer omdat Caronne het toch weer even wil proberen of ze nu wel toe geeft. “Caronne, klaar!!” Even kijkt hij mij smekend aan maar berust zich dan in het feit dat hij blijkbaar nog niet mag. Tegelijkertijd komt hij erachter dat Celice zich volledig uitgestrekt heeft in de achterbak en dat hij nog maar een stukje van ongeveer 50 centimeter over heeft om te gaan zitten. Hij kijkt weer smekend naar mij, dan met een smachtende blik naar Celice en met een hartverscheurende zucht berust hij zich weer voor even in zijn lot.
Tijdens het rijden gaat het goed maar even voor Reeuwijk komen we in een file terecht. Celice, nieuwsgierig als ze is, gaat rechtop zitten om te kijken wat er aan de hand is. Ze draait zich eens even om, daarbij haar onweerstaanbare lucht verspreidend en dat is net even iets teveel voor Caronne die zich al die tijd al met moeite zit in te houden. Tot grote hilariteit van de andere filerijders probeert hij zijn versierderact nog maar eens een keer, de auto gaat van links naar rechts en door de grote ramen heeft iedereen goed zicht op wat er gaande is. “Nee, dat gaan ze me toch niet aandoen, hè?! Als dat zo is dan heb ik al zo’n vermoeden wat er vanavond bij “Hart van Nederland” wordt uitgezonden! Zou wel typisch iets voor onze eigenwijze Showgirl zijn om hem op dit moment toe te laten!
Van de zenuwen begin ik te giechelen en Caronne denkt: “Oh, vrouwtje vindt het ook leuk”, en doet nog harder zijn best. Maar blijkbaar vindt Lies ook dat dit geen pas geeft, zo midden op de rijksweg onder het oog van de andere filerijders en ze snauwt hem flink af. Op datzelfde moment zet de file zich gelukkig weer in beweging en Celice gaat weer languit liggen, Caronne daarbij weer in een hoekje drukkend.
Bij de dierenarts aangekomen, wordt er bloed afgenomen van Celice en dan begint het wachten. Celice maar even uitgelaten terwijl Caronne al loeiend in de auto zit omdat hij zijn koningin ziet weglopen. Aangezien de praktijk naast een basschool zit, laat ik hem maar in de auto zitten omdat zijn verstand blijkbaar echt alleen maar “daar beneden” zit op dit moment. Ouders hebben het al moeilijk genoeg in deze tijd van het jaar met sinterklaas en de kerstman, laat staan als ze die kinderen ook nog eens uit moeten gaan leggen “wat die honden daar nou toch aan het doen zijn”.
Terug gekomen blijkt dat de test nog 10 minuten “moet” om daarna weer met een ander stofje verbonden te moeten worden en dan weer, het lijkt wel eindeloos, wachten. Ondertussen krijg ik uitleg van Sjors hoe zo’n test nu in z’n werk gaat; met kleurtjes en waardes van 2, 5 en 10 en deze laatste moeten we hebben. En dan is het eindelijk zo ver, de uitslag; we hebben het moment gelukkig niet gemist want de test laat zien dat het morgen de GROTE DAG moet zijn. “Vandaag uit elkaar houden en morgen hun gang laten gaan”, is het advies.
Helemaal in de wolken rij ik terug en ze gedragen zich keurig netjes onderweg totdat…….ik parkeer en ze uit de auto haal. Caronne springt onmiddellijk weer op Celice en zij blijft staan. “Nee, hè Lies”, smeek ik haar bijna en sleur haar mee naar de voordeur terwijl Caronne, al steppend, op zijn beurt meegesleurd wordt op de rug van sterke Celice die in een berenconditie is. Normaal gesproken ben ik zeer blij met onze carport en oprit maar nu even niet terwijl ik ongeveer 100 kilo binnen probeer te krijgen! Eenmaal binnen, ga ik op de grond zitten en krijg de slappe lach terwijl Celice al blij blaffend, om mij heen loopt en springt. Caronne heeft de grootste medelijden met zichzelf want hem heb ik ondertussen in de hal gedaan. Terwijl Caronne zijn ongenoegen luid en duidelijk “uitjankt”, bel ik direct Aad en familie om het grote nieuws te vertellen.
En vandaag is het dus DIE GROTE DAG en ik kan er niet meer van slapen……Ondertussen heb ik al uitgerekend dat als het vandaag DIE GROTE DAG is dat de puppen rond 16 februari geboren gaan worden. We zullen zien……
16-10-2007 Een zeer druk maar wel heel erg gezellig weekend (met dank aan Rieky, Wim en Jergan)
12 oktober Bundessieger Dortmund, keurrapport Caitlin Jeugdklasse:
10 Monate alte schon sehr gut entwickelte Hündin; kräftiges Scherengebiss; feminine Kopfschnitt; starke Pigment; sehr harmonische stabiles Gebaude. Vor- und Rückhand in Stand und Bewegung vorzüglich. seher schönes Haarkleid (weiß; Behänge dachsfarben) Sehr freundliches wesen
13 oktober Nationaal Sieger Dortmund, keurrapport Caitlin Jeugdklasse:
10 Monatige, sehr harmonische, aufgebaute Junghundin. Vorzügliches, femininer Kopf. Tiefschwarze Pigment an Nase, Lefzen and Auglidern. Barnsteernfarbere Augen, komplettes Scherengebiss. Einwandfreie stellung und winkelarg der läufe (???) Vorzügliches, geschlossene Katzenpfoten, doppelte afterkrallen vorhande. Vorzügliches obere- und unter Linie. Vorzügliches, gepflegtes ....... Haarkleid mit dachsfarbenen Abzeichen an den Behängen. Flüssiges Gangwerk mit kräftigem Schub. Sehr dizipliniertes Ringverhalten. V1 JCAC KFU VDH Nationaal Jugendsieger
14 oktober Clubmatch Nederland, keurrapport Caitlin Jeugdklasse:
11 months attractive younster. Good pigmentation and dentation. Good eyeshape and color. Would prefer a more slooping stop and smoother backscull. Well angulated front and rear. Good lenght of bone. Moved well holding a level topline with correct tail carriage. 2 Ex
14 oktober Clubmatch Nederland, keurverslag Caronne Kampioensklasse
3 Years old male out of coat. Good bite good pigmentation. good colour to eye. Would prefer a little more angulation to shoulder. Good width of chest tense to turn ear out. Would prefer more substance and smoother transision from muzzle to scull. 3 Ex
Broer en Zus "On Tour" deel 9: Jergan Open klasse 1U CAC CACIB BOS en Celice Kampioensklase 1U res. CACIB. Caronne Kampioensklasse 1 U res. CAC res CACIB. Caitlin wint de Jeugdklasse met een Uitmuntend keurrapport maar krijgt hiervoor de 1e ZG in haar leven(tje). Hieronder haar keurrapport. Overigens alle Jeugd- en Jonge honden van de grote rassen kregen een ZG van deze keurmeester. 10-09-2007 Verslag Köln, Duitsland Voor de 1e keer hebben we honden ingeschreven voor een "Gemeinschaftszuchtschau" van de KFU (Klub für Ungarische Hirtehunde). Voorheen was de Pyr in Duitsland ingedeeld in groep 1 en als dusdanig verbonden aan de KFU. Na de nieuwe indeling van de FCI, verhuisde de Pyr naar groep 2 maar behoort tot op heden nog steeds tot de 7 rassen van de KFU. Een "Gemeinzuchtschau" is dus gedeeltelijk te vergelijken met onze Joe Katshow in Nederland die ook de oude indeling van groep 1 hanteert; tenminste ......dat dachten wij. Okay, misschien heb ik me dan in de tijd vergist en begint de show pas 's middags. Maar ook dat blijkt niet het geval te zijn; er zijn maar 38 inschrijvingen: 2 Kommondors, 14 Kuvaszen, 5 Mudi's, 5 Puli's, 2 Pumi's en 10 Pyreneese Berghonden (Bergamasco's zijn niet eens aanwezig) en daarvan zijn ook nog eens een aantal honden absent. En dat op een show waar in bijna elke klasse een CAC van de KFU en de VDH vergeven wordt! Dit is niet te vergelijken met de Joe Katshow met zijn inschrijvingen; dit is de vergelijken met een kleine Franse Nationale (National d' Elevage) waarbij ook maar 4 rassen aantreden en de inschrijvingen soms ook minimaal zijn! De 2e teleurstelling volgt een half uur later; de keurmeester waar wij de dames voor ingeschreven hadden, dhr H. Spitzfaden, is niet aanwezig en een andere keurmeester zal hem vervangen. En dan de uren wachten; eindeloos lang duurt het want ja, er valt niet veel te bekijken. Op een gewone show ga je nog naar andere rassen kijken waar je in geïnteresseerd bent als je eigen ras klaar is maar aangezien onze keurmeester uitgebreid de tijd neemt voor de keuring van 10 honden, zijn de meeste rassen al klaar na de keuring van de Pyr. Alleen de clubmatch van de Sloveense Kuvasz (die tegelijkertijd gehouden wordt op het veldje) is nog bezig. Na ook even daar gekeken te hebben (en ons mateloos gestoord te hebben aan het agressieve gedrag van een aantal aanwezige honden van dit ras t.o.v. zowel hond als mens), gaan we maar op het terras zitten om wat te eten en drinken. Gelukkig is de sfeer goed en al babbelend met verschillende mensen, slepen we ons door de resterende uren heen. Vandaag waren de heren Jergan en Caronne niet ingeschreven, alleen de dames. Jergan omdat hij inmiddels al Belgisch Kampioen is en Caronne niet omdat Scandinavische keurmeesters meestal op grote honden vallen. Hoever we daar naast zaten, bleek tijdens de keuring(en) van deze Deense keurmeester en we hadden achteraf spijt dat we Caronne niet ingeschreven hadden. Tijdens het kijken naar de keuringen van andere rassen, maken we kennis met 2 fenomenen welke in de Scandinavische landen zeer regelmatig gehanteerd worden: de KIP (diskwalificatie) of te wel: niet geplaatst worden/niet beoordeeld worden wegens manken, slecht gangwerk, zich niet laten betasten, enz. en het ontzeggen van het CAC CACIB ondanks dat de hond 1 U krijgt. Dat laatste overkwam ook de Pyr reu uit de Open klasse en we waren allemaal verbijsterd! Volgens Nederlandse begrippen betekent die U “kampioenswaardig” en geeft dus recht op een kampioenschapprijs. Maar dat vond deze keurmeester blijkbaar niet en ook na een gesprek, bleef ze bij haar standpunt. Bijzonder sneu voor de eigenaresse van deze hond en extra zuur omdat hij de enige reu aanwezig was waarbij je dan toch al gauw denkt (heel menselijk) ”Kat in het bakkie”. Het komt zelden voor dat een NL keurmeester deze regel hanteert, die kiezen op dat moment voor de ZG; dat is Hollandse nuchterheid en dan weet je direct waar je aan toe bent. Maar om eerst een U te krijgen en om vervolgens te horen dat jouw hond volgens de keurmeester het CAC CACIB niet verdiend, is triest en zou ook eigenlijk niet mogen. Maar deze keurmeester blijft ons verbazen want ook in de Jeugdklasse kiest ze voor de kleinere Caitlin i.p.v. haar oudere en grotere opponent. Wij hadden gehoord dat deze keurmeester voor “groot” ging en dit was ook de reden dat we Caronne niet ingeschreven hadden op deze show. Zo zie je maar weer dat je (bijna) nooit van tevoren kan weten hoe een bepaalde keurmeester keurt. En eigenlijk is het wel zo leuk als een onbekende keurmeester keurt; dat houdt de spanning erin. 23-07-2007 Verslag show Salzburg, Oostenrijk 17 juni 2007 En dan de show in Salzburg, Oostenrijk. Wat een verademing, heerlijk ontspannen en genoeg ruimte voor de veelal rustige honden die aanwezig zijn. De hallen zijn ruim van opzet en tafels rondom de ringen waar honden op geföhnd, gepoederd en geborsteld worden, zijn hier uit den boze, op straffe van verwijdering van de show; dat zijn nog eens regels! Bij de ingang botsen we per ongeluk tegen een andere exposant op. Nog met de Horrorshow van vorige week in onze gedachten, zeggen we snel:”Tut mit leit” maar waar je vorige week nog de grootste ruzie om kon krijgen, wordt hier afgedaan met: “Kein Problem” en een grote glimlach. We gaan de papieren halen en zien dat onze honden de enige 3 Pyrs zijn die ingeschreven staan. Nu nog die U en VB bij deze keurmeester want we hebben weer eens totaal geen idee wie hij is en waar hij op let tijdens de keuring. De honden en exposanten wachten allemaal rustig op hun beurt, ondertussen gezellig met elkaar kletsend in dat heerlijke Beierse dialect waar je geen m**r van verstaat. Maar zonder uitzondering doen ze allemaal hun best om over te gaan op “hoog Duits” als ze in de gaten hebben dat wij er echt niets van verstaan. Het is echt Oostenrijks gemütlich. Tussendoor ga ik even kijken hoe de keurmeester keurt en zie een mooie rastypische Sint Bernard er vanaf gaan met een G(oed); wat gebeurt hier dan?? Ik loop naar de eigenaresse toe en vraag om uitleg. Volgens haar heeft hij die G gekregen omdat zijn hoektanden te recht/te steil staan. Sh*t!! Weg dat rustige gevoel; het is een tandenkeurder volgens haar. Celice heeft, zoals zoveel Pyreneers, 2 gezakte snijtandjes die volgens de rasstandaard gewoon zijn toegestaan. Nu maar hopen dat deze keurmeester een rasspecialist is of in ieder geval de rasstandaard heeft doorgelezen als All rounder. Nog niet zo lang geleden dreigde Celice hiervoor een ZG te krijgen omdat zij toevallig die zaktandjes had en de keurmeester erop geattendeerd moest worden dat dat toch echt toegestaan was volgens de standaard. Maar we hoeven ons niet druk te maken; deze keurmeester kent de standaard wat dat betreft. Caldo heeft “ein sehr, sehr, Schönes Kopf, Celice heeft ein vorzügliches Kopf en “ist vorzüglich gebaudet, Caitlin dwingt haar Viel Versprechend af door constant te kwispelen en hem zelfs een “kus” te geven. Lopen doen ze allemaal goed maar dat kan ook niet anders na al die kilometers die ze de afgelopen week hebben gemaakt. Aangezien Celice “onze Prof” is en zich weinig aantrekt van het feit dat vrouwtje nogal neurotisch is in de ring, loop ik met Celice voor de BOB tegen Aad en Caldo. En ondanks dat Caldo er echt zin in heeft, loopt hij Celice er toch niet uit. Bij de 1e aanzet kijkt ze even hooghartig naar Caldo, maakt trots het wiel en daar gaat ze; ik hoef alleen maar mee te hobbelen. Al snel heeft de keurmeester het bekeken: “Sie ist besser in der Bewegung und sie hat ein vorzüglisches Arroganze und Stolze Ausstrahlung”, en wij zijn het daar helemaal mee eens. En dan het wachten op de erering; rustig wandelen we rond met de honden, ons verwonderend over het feit dat er zoveel muilkorven te koop zijn in de stands; deze standhouders hadden vorige week in Zagreb zeer zeker goede zaken gedaan! We krijgen verschillende zakken voer en snacks voor “diese schöne Hunde” die super relaxed zijn en alles dankbaar naar binnen werken. Sporadisch hoor je hier de honden naar elkaar uithalen terwijl het merendeel toch gewoon los ligt omdat ook hier geen benches zijn. Wat een verschil met vorige week! Dan de erering; alle beste reu- en teefpuppen mogen hier verschijnen voor de Beste Pup in Show titel. Parmantig dribbelen, duikelen en tuimelen ze allemaal naar binnen; het blijft altijd weer een leuk gezicht om dat te zien maar hoe kies je uit “deze bende” de beste? Caitlin is vastbesloten om zich te laten zien en doet al kwispelend een paar passen naar de keurmeester toe op het moment dat deze nog bij de vorige pup is. En het lukt haar: weer wordt ze geselecteerd bij de laatste 8; zij en de Dobermann zijn de enige "reuzen" in het gezelschap. Drie worden er maar geplaatst maar we zijn hartstikke tevreden. En dan groep FCI 2, één van de meest grote rasgroepen met ook de meeste variëteit in de rassen, waarbij vergelijk van de types honden in sommige gevallen wel heel erg moeilijk is (hoe ze deze indeling ooit verzonnen hebben, is mij nog steeds een raadsel). Celice komt de erering in, haar staart weer trots in “het wiel”, gevolgd door een gitzwarte Newfoundlander reu; het is een prachtig plaatje die twee. Het lijkt wel alsof ze wat afgesproken hebben met elkaar want de pas gaat zelfs gelijk. 10 Worden er geselecteerd en beiden zijn er bij. Van deze selectie zullen er uiteindelijk 5 geplaatst worden. Aangezien Celice in haar leven(tje) wel vaker geselecteerd is bij een eindkeuring maar telkens net naast een groepsplaatsing viel, rekenen we nergens op. Je hoopt het vanzelfsprekend van wel maar het komt gewoon niet veel voor dat Pyrs geplaatst worden op een show waar alle rassen aanwezig zijn en zeker niet als er maar zo weinig per groep geplaatst worden. Ik draai al om met de bedoeling om de spullen bij elkaar te pakken en dan klinkt er ineens door de luidsprekers: “Auf dem fünften Platz, der Pyrenäen Berghund”. Vol ongeloof draai ik weer om en ja hoor: daar staat ze, achter bordje 5 met haar neus arrogant in de lucht. En bij mij loopt weer een rilling van boven naar beneden over mijn rug (de 2e keer tijdens deze vakantie) maar nu van TROTS; het is Liesje toch gelukt; een groepsplaatsing! Haar nieuwe vriend, de zwarte Newfoundlander komt op de 2e plaats. Een opmerking ooit geplaatst door een keurmeester op een keurrapport van de toen nog jonge Celice, komt in mij op; "Een belofte voor de toekomst" en hoe waar deze opmerking was, laat ze vandaag (voor ons in ieder geval) weer zien en wij zijn super, supertrots op haar. N.B. Voor de grote rassen is het altijd moeilijk om op te boksen tegen de bijna altijd geselecteerde Engelse Bulldog, de sierlijk lopende Dwergpinscher, de parmantig dribbelende Affenpinscher van gemiddeld 27cm hoog en niet te vergeten de Schnauzers die in een aantal variëteiten in hoogtes en ook nog eens in verschillende kleurslagen, meestal al zwemmende met hun voorpootjes in het luchtledige en op 2 achterpootjes lopende, worden geshowd. Ook een uitzonderlijk geval in deze groep is de Hollandse Smoushond; omdat het schijnt dat dit ras ooit voorgekomen is uit de gele Schnauzer, zijn ze dan ook maar ingedeeld in deze sectie van rasgroep 2. Vergelijking tussen deze rassen van FCI 2 qua exterieur en beweging is eigenlijk dan ook niet te doen. En eerlijk is eerlijk; qua elegantie en gangwerk kunnen de meeste van onze Molosers, Dogachtigen en Zwitserse Sennehonden ook vaak niet op tegen deze kleine, vaak goed getrimde en geplukte hondjes of je moet een keurmeester hebben die echt op grote rassen valt. De om het jaar gehouden “Joe Katshow” in Lelystad waarbij alleen rasgroep FCI 1 ( de schapenhoeders en veedrijvers) verschijnt + de rassen die daar vroeger ook toebehoorde zoals de Pyr, geeft een veel reëlere vergelijking net zoals de “Dogachtigen”, die dit jaar overigens weer gehouden wordt in ’s Hertogenbosch op 9 december. Een aanrader voor liefhebbers van grote rassen om daar zeker eens een kijkje te gaan nemen. Tot nu toe zijn ongeveer 68 rassen erkend in groep FCI 2 (van sommige rassen de kleur-, vacht- en hoogtevariëteiten meegerekend). Ter (uiterste) vergelijking: in rasgroep FCI 4 staan maar maximaal 9 honden in de erering op elke show en daarbij moeten alle variëteiten ook nog eens aanwezig zijn; dit zijn de Standaard-, de Dwerg en Kaninchen teckel die dan ook nog eens in 3 vachtvariëteiten onderverdeeld worden. Hoeveel honden er uiteindelijk geplaatst gaan worden in de erering, in elke groep, is per show en ook per land verschillend; de ene keer worden er (als je geluk hebt) 9 geplaatst in rasgroep FCI 2 (en dat is wel zo eerlijk met zo’n grote, gevarieerde groep), de andere keer 4, dan weer 3; je moet het altijd maar afwachten. Eigenlijk zouden daar ook officiële regels voor moeten zijn; dus het aantal plaatsingen in de erering (per groep) in verhouding tot het aantal rassen per FCI groep. Sommige organisaties doen dit al gelukkig en plaatsen meer honden naargelang de rasgroep groter is. Zou leuk zijn als alle organisaties dat deden, toch.......... THE EUROPEAN HORRORSHOW 10-06-2007 The European Dogshow Zagreb 2007, 10.400 inschrijvingen, rasgroep 2 en 5 op zondag. De show begint op de eerste dag al met een akelig bericht; 4 honden overleden t.g.v. de reis, de stress en de hitte; het is zelfs op het nieuws als wij op vrijdag aankomen in Kroatië. Op zondag zijn wij (of eigenlijk Caldo, Celice en Caitlin) dan aan de beurt, een 455 pagina’s tellende catalogus met gemiddeld 9 inschrijvingen per blz. alleen al voor deze 2 rasgroepen, veels te kleine ringen voor al die machtige rassen die in grote getale aanwezig zijn. O.a. 139 Argentijnse doggen, 134 Rottweilers, 228 Dobermanns, 175 Cane Corso’s, 222 Duitse doggen en 90 Bull Mastiffs van vnl. heetgebakerde exposanten uit de omringende landen. De belangen die hier op het spel staan zijn verschrikkelijk groot en dat is te merken. Benches 2 rijen dik langs de muur, groomtafels in de paden en de beperkte ruimte die overblijft, gevuld met exposanten en hun net zo opgefokte honden zodat niemand er meer fatsoenlijk langs kan zonder te vrezen voor hond, handen en benen. Overal waar we lopen of staan, wordt uitgehaald door honden; Caldo raakt gestresst, Celice waakt als een moederkloek over Caitlin en is constant paraat en gereed om uit te halen naar iedereen die “haar kindje” wat durft te doen. We zijn blij dat we Caronne niet bij ons hebben want die had het 1e uur al 10x liggen rollebollen met de opgewonden standjes die hier rondlopen. We trekken ons terug in een van de koffiestandjes; de enige veilige plek die er te vinden is voor de honden aangezien wij geen benches bij ons hebben. Terwijl we koffiedrinken, vliegen de haren je om de oren van de Newfoundlanders die de hele tijd bovenop een tafel geföhnd worden richting de eetgelegenheid. De uitbater durft niet eens meer wat te zeggen, geschrokken als hij is van de agressieve reacties die hij al ontvangen heeft deze dag. En de temperatuur stijgt, zowel in de hal als bij de exposanten; honden met bloeddoorlopen ogen verpakt in grote, natte badlakens om oververhitting te voorkomen, een eigenaar die in elkaar zakt omdat het hem allemaal te veel geworden is en honden die na “hun optreden” apathisch in benches liggen, kijkend naar hun bazen die ruzie aan het zoeken zijn. Keuringen worden stilgelegd omdat honden elkaar aanvliegen in de ring en eigenaren en keurmeesters worden verzorgd voor bijtwonden omdat ze op dat moment er toevallig tussen stonden. We zijn bijna als laatste aan de beurt en wachten zo lang mogelijk in de veilige koffiestand. Jammer genoeg worden de rassen (of eigenlijk de eigenaren) die voor zoveel problemen zorgen in de ringen rondom ons gekeurd en we zullen er toch weer doorheen moeten. Aad krijgt bijna ruzie met zo’n Italiaanse macho als hij er gewoon met de dames langs wil. Ik geef hem een duw naar voren, wring me ertussen met Caldo en zeg slijmend: “Excussi signor”. Zijn Italiaanse afkomst niet verloochenend, verschijnt er onmiddellijk een grote, glimlach op zijn gezicht: “No problema, signora”. En met een grote rilling die van boven naar beneden over mijn rug loopt, ga ik weer achter Aad aan, bereid om al het nodige slijmwerk te verrichten om escalaties te voorkomen. In een hoekje gedrukt met 3 honden staan we te wachten totdat we aan de beurt zijn ondertussen proberend de exposanten met hun zwaar beladen karren en benches te waarschuwen voor de poten en staarten van onze honden. Ze luisteren niet eens; zo teleurgesteld zijn ze dat hun honden niet bereikt hebben die dag waarop zij hoopten; die felbegeerde Europese titel. Hun frustratie is blijkbaar overgeslagen op hun honden want ook die happen naar alles en iedereen wat in de buurt komt. Een agressieve Bull Mastiff is door zijn “goede” baas in een stoffen bench “veilig” opgeborgen en zonder toezicht verplaatst hij zijn bench enkele meters ver in zijn pogingen om eruit te komen en uit te halen naar de honden die nietsvermoedend voorbij komen. Met ongeloof bekijken we de keuring van de Rottweilers in de naastgelegen ring waar op dat moment de Jeugdklasse in de ring staat. Alleen al in deze klasse staan 17 reuen en 19 teven; Open klasse en Kampioensklasse worden (gelukkig!) in andere ringen gekeurd. Het is echt bij de beesten af; 8 staan er in de ring met hun handler, even zoveel double handlers staan daar ook in, gillend, fluitend en stuiterend, zelfs met voetballen. Als ze eruit gestuurd worden, gaan ze gewoon in de naastgelegen ring staan waar op dat moment andere rassen gekeurd worden. Ook daar worden ze elke keer weer gewaarschuwd maar de belangen zijn te groot; na 5 minuten zijn ze er weer, het ringpersoneel durft al lang niets meer te zeggen. Langs de ring staan benches en afscheidingen waarin een paar gigantische Mastin Espagnols zitten die ook nog gekeurd moeten worden. De eigenaar heeft de grootste moeite om zijn honden in bedwang te houden en heeft de double handlers al een paar keer gewaarschuwd; vuile blikken en en scheldkanonnades vallen hem ten deel. Diverse verzoeken aan het ringpersoneel van beide ringen om in te grijpen worden niet gehonoreerd; die kijken wel uit! Maar naarmate de gemoederen steeds meer verhit raken en de double handlers als een kip zonder kop, al gillend en stuiterend heen en weer blijven rennen vlak langs de Mastins, is de maat vol. Een Mastin, zo opgefokt en gestresst van de (in zijn ogen) constante dreiging richting zijn baasje, schudt zijn natte handdoek af en klimt op de rug van de dichtstbijzijnde double handler. Deze gilt terwijl hij in elkaar krimpt van de pijn en hij trekt zijn shirt omhoog; twee grote, vurige afdrukken van de voorpoten en nagels lopen van boven naar beneden over zijn rug. Hij kijkt beschuldigend naar de eigenaar van de hond die op zijn beurt zijn handen in de lucht steekt met een blik van:”Ja, wat wil je nou?” De machtige Mastin is trouwens nog genadig geweest; hij had hem ook kunnen bijten en ook dat was terecht geweest. Als we eindelijk aan de beurt zijn, zijn er gelukkig al heel veel honden in benches gedaan door hun “goede” eigenaren die gezellig zijn gaan shoppen en ook de keuring van de Rottweilers is klaar. Maar toch durf ik de honden geen seconde uit het oog te verliezen om foto’s te maken als Aad met de honden in de ring staat. Geen 1 Pyr aanwezig toont nog de gewenste kleine ogen met die mooie expressie meer; zonder uitzondering staan ze allemaal met rode verwilderde ogen en lopen willen ze al lang niet meer, moe van al die uren wachten in de hallen waar de temperatuur veels te hoog is. Maar desondanks vallen ze op door hun rustige gedrag temidden van al die vechtersbazen en de oh’s en ah’s klinken langs de ring en wij zijn (terecht) weer eens trots dat wij de gelukkige eigenaren zijn van zulke honden. Caldo behaalt Uitmuntend in de Kampioensklasse, Celice 3 Uitmuntend in de Open klasse en Caitlin 1 Veelbelovend + Beste Pup. Beste Junior is Mantelisilman Quitar van Seija Hiltunen (FIN) en zij bezit ook de Beste veteraan Mantelisilman Inka. Beste teef is Najie di Lungomonte van G. en R. Cardini(It), Beste Reu en BOB is Rodentali Cabas van Eva Pusztayne Szoke (H) Na de keuring hebben we even kort rondgelopen daar; maar op ons gemak lopen, doen we niet; de temperatuur in de hal is inmiddels tot boven de 37 ° gestegen. Celice en Caitlin zijn moe en vrij rustig maar Caldo gedraagt zich heel vreemd; hij hyperventileert in zijn pogingen om de warmte uit zijn lichaam te krijgen, drinken wil hij niet en zijn bloeddoorlopen ogen blijven alle kanten opschieten. Gelukkig is het bijna 15.00 uur en we hoeven niet eens met elkaar te overleggen; weg uit deze heksenketel en wel z.s.m. !! De erering is leuk maar niet ten koste van alles en zeker niet van Caldo. 1 Minuut over 3 staan we buiten de hekken met onze honden, gauw naar de auto om de airco op volle toeren te zetten; weg, weg van deze European Horrorshow! We zien een gigantische hal staan die blijkbaar gebruikt gaat worden voor de erering. In het voorbijgaan, voelen we de koude lucht van de airco door de deur naar buiten komen. Wat een onzin; deze gigantische hal staat heel de dag al leeg, wachtend op een spektakel van nog geen 2 uur terwijl in de andere hallen mens en hond haast het loodje leggen door de warmte; hoe bizar wil je het hebben voor je 90 euro per hond om deel te mogen nemen aan deze show...... Dit zijn de shows waar je als eigenaar met een schuldgevoel vandaan komt; wat doe je de honden allemaal aan, alleen omdat jij het zo belangrijk vindt om je hond mee te zeulen naar een show. We hebben er in ieder geval weer wat van geleerd; nooit maar dan ook nooit schrijven we de honden nog in op een European- of Worldwinner als het gehouden wordt in een land waar de temperaturen zo hoog zijn. 29-04-2007 HOE KONDEN WE ZO'N INSCHATTINGSFOUT MAKEN?!? Woensdagavond en het is al vrij laat; ik zit te denken dat het tijd wordt om Celice weer uit logeren te sturen omdat ze weer loops is, als de 2 heren op elkaar klappen, opgefokt door het feit dat er een loopse teef in huis is die haar hoogtepunt nadert. “Net 1 dag te laat” : denk ik terwijl ik naar buiten vlieg om samen met Aad de heren te scheiden. Uit alle macht probeer ik Caldo, die dit keer de agressor is, van Caronne af te krijgen die geen kant op kan omdat Caldo zijn oor niet loslaat. Uiteindelijk laat hij los en sleep ik hem mee naar binnen, ondertussen mezelf vervloekend dat ik Celice al niet die dag naar mijn moeder heb gebracht. 2 Loopsheden van Celice is het goed gegaan op deze manier; WAAROM heb ik dat nu niet weer gedaan?! Aad neemt Caronne alleen mee voor zijn laatste wandeling voordat we naar bed gaan; het lijkt ons niet verstandig om de heren nu samen uit te laten zoals Aad altijd doet. Als hij daarna weg is met Caldo, inspecteer ik Caronne’s oor; even twijfel ik om naar de dierenarts te gaan maar het lijkt wel mee te vallen, alleen een oppervlakkige bijtwond (2e inschattingsfout). Ik spoel zijn oor met een verdunde oplossing van Betadine en ga gerustgesteld naar bed. De volgende morgen is het oor van Caronne warm, rood en opgezet en ik zie ineens in een plooi (die nu geen plooi meer is door de ontsteking) een wond die ik de avond ervoor niet had opgemerkt. Ik meet zijn temperatuur op en die is te hoog, ook een teken dat er een infectie aan de gang is. Het ziet er niet goed uit en ik bel de dierenarts. ’s Avonds kan ik pas terecht en dan heb ik al heel lang spijt dat ik niet geluisterd heb naar de rinkelende alarmbellen die sinds gisteravond af gaan in mijn hoofd; Caronne’s oor ziet er verschrikkelijk uit en stinkt. Hij blijkt een bijtwond door en door te hebben en het oor is geïnfecteerd door de tanden van Caldo. De tijdsduur waarbinnen een bijtwond gehecht kan/moet worden (8 uur), is al lang voorbij. Ondanks dat hij veel pijn heeft, mag de dierenarts alles bij hem doen maar dat is Caronne ten voeten uit; een ongelofelijke lieverd t.o. mensen, zelfs als ze hem pijn doen. De (voor ons onbekende) dierenarts die op dat moment aanwezig is, kan er niet veel aan doen behalve een injectie met Antibiotica en een pijnstiller en Caronne wordt op het operatieschema van de dag erop ingepland. De volgende dag breng ik Caronne om 09.00 uur en onze eigen dierenarts vindt het niet verstandig om nu te opereren omdat de wond ineens zo heftig is geïnfecteerd. Hij scheert gedeeltes haar weg (wat kan ons die shows schelen op dat moment) en spoelt de wond. Met een antibioticakuur (ja, ik weet het maar Caronne zelf is nu belangrijker!!) en een pijnstiller ga ik naar huis. Volgende week op controle en kijken of er eventueel alsnog geopereerd moet worden. ’s Middags was ik nog voorzichtig even de viezigheid om zijn oor heen weg want er komt echt een verschrikkelijke lucht vanaf die in zijn vacht blijft hangen. Hij lijkt op te knappen en de koorts is gezakt in de loop van vrijdag dus als hij zaterdagmorgen al kwispelend voor ons staat, besluiten we hem alsnog mee te nemen naar de show waar we hem en Celice hadden ingeschreven. Celice bij Oma opgehaald en achter in de bus gezet samen met Caitlin en Prins Peyrac prinsheerlijk op de achterbank in de cabine. Op de show doet hij zijn best (al loopt hij elke keer tegen Aad aan in een poging om de ring uit te lopen, richting de nog steeds heerlijk ruikende Celice) maar de keurmeester gaat voor groot en zet hem op de 3e plaats maar gelukkig wel met de kwalificatie die hij verdiend. Op de uitlaatplaats loopt hij toch een teek op (ze moeten hem ook wel hebben!) ondanks de druppels in zijn nek maar die draai ik er direct uit. Terug thuis is er de oude Caronne en hij eet lekker zijn bak met vlees leeg nu Celice weer bij Oma is. ’s Avonds weer zijn oor gespoeld en zijn medicijnen gegeven en er lijkt niets aan de hand. Maar de volgende morgen lijkt hij pijn te hebben ondanks de pijnstiller die hij heeft gekregen. Hij mag er 2 per dag dus “hop tabletje erbij”; dat zal heus wel helpen. Maar als Caronne na een uur nog loopt te janken van de pijn, gaan de alarmbellen zo mogelijk nog harder rinkelen en ik neem weer zijn temperatuur op. En ja hoor; 39,8 dus opnieuw omhoog gegaan ondanks de antibiotica. Dit klopt niet (die teek heb ik ook nog in mijn achterhoofd met al die "geweldige" soorten die op het moment hier vookomen), dus de dienstdoende dierenarts gebeld en we mogen direct komen.Deze dierenarts is gelijk gek met Caronne omdat hij zich zo geweldig gedraagd ondanks dat ze hem verschrikkelijk pijn doet (moet doen) tijdens het onderzoek. Met een aanvullende antibiotica, een extra pijnstiller geïnjecteerd, honingzalf voor de wond en 147 euro armer (na de rekening van 179 euro die we afgelopen week al moesten betalen) staan we na 3 kwartier weer buiten. Morgen weer terug naar een andere dierenarts voor weer een pijnstillende injectie en dat allemaal tegen het weekendtarief; de verzekering zal weer blij zijn met ons…………. En het schuldgevoel knaagt aan ons: “hadden we maar dit” en “hadden we maar dat”: maar wat doe je hiertegen? Iedereen die meerdere honden (en daarbij bedoel ik meer dan 2) heeft, heeft wel eens een knokpartij gehad tussen zowel reuen - als teven onderling. (diegene die zeggen dat dit niet zo is, krijgen nu een Pinokkio neus). Het zijn de regels van de roedel die op dat moment gelden en daar kan je als eigenaar niets tegen doen. Heb je geluk dan heb je 1 sterke Alfa reu en teef die alles op een juiste manier op kunnen lossen binnen de roedel maar ook daar hoort wel eens vechten bij als een ander de macht dreigt over te nemen of als ze vechten om een vrouw; een echte mannenwereld dus! Als eigenaar willen we niet dat onze honden vechten en dus halen we ze uit elkaar daarmee eigenlijk het evenwicht in de roedel verstorend. Aangezien de meeste honden tegenwoordig gedomesticeerd zijn, weten de honden (of eigenlijk meer de eigenaren), niet meer welke regels er gelden binnen een roedel honden en in de hondenwereld in het algemeen. Honden die eigenlijk normaal gedrag vertonen door uit te halen (waarschuwen) naar honden die hun territorium of “bezit” dreigen te schenden, worden tegenwoordig als “vals” bestempeld terwijl ze toch eigenlijk heel natuurlijk gedrag vertonen. Aan de andere kant kunnen teveel gedomesticeerde honden ongewild een reactie veroorzaken door onbewust te lang naar een andere hond te kijken die dat dan weer als bedreigend ervaart en hier dan ook op reageert. Bij de meeste honden is het dan ook actie – reactie en zij reageren op situaties waarvan wij soms niet eens in de gaten hebben dat die spelen. Op het moment dat een hond aanvalt/bijt zonder enige aanleiding dan moet men dit wel zeer serieus nemen en zeker als daar mensen, of nog erger kinderen (dit geldt m.n. bij de Pyrneese Berghond die normaal gesproken gek is van kinderen), bij betrokken zijn. Dit is dan ook geen roedelgedrag meer maar probleemgedrag van de hond zelf. Elke eigenaar/fokker met meerdere honden weet precies welke honden samen gaan in een roedel en welke niet zodat die in ieder geval gescheiden blijven en er verschillende kleine roedeltjes ontstaan. Bij Caldo en Caronne gaat het goed zolang ze niet elkaar’s territorium betreden en zolang er geen loopse dame die haar piek benaderd (in dit geval “ons Liesje”) in het spel is. Het leiderschap tussen hen is nog steeds niet beslist omdat wij het niet aandurven om de heren erom te laten vechten zoals het in een natuurlijke roedel wel zou gebeuren. We hebben er weer wat van geleerd, het is alleen jammer dat weer ons “Zorgenkindje” er de dupe van werd. Ziels medelijden heb ik met hem en voel me ongelofelijk schuldig omdat hij zicht- en hoorbaar zoveel pijn lijdt door onze fout. Nu maar hopen dat de medicijnen snel aanslaan want omdat hij zich niet lekker voelt, heeft Caronne weer niet gegeten vandaag. 25-03-2007 VERSLAG SHOW LEIDEN 2007 Het stukje over het misselijke gedrag van de onsportieve “exposant” heb ik verwijderd. Kijkende naar alle mooie, positieve dingen die ons de laatste tijd overkomen zijn, heeft het eigenlijk geen zin meer om nog energie te steken in negatieve gebeurtenissen of personen. Dat het gebeurt, weten we allemaal; dat het daadwerkelijk bestaat daar kom je pas achter als je er zelf de dupe van wordt. Iedereen is blij als zijn of haar hond wint; laat deze mensen daar lekker van genieten. (En zeker in het geval van Caronne!) Dus gun het de exposant die toevallig voor die keurmeester, op die dag en op die show, de beste hond aan de lijn heeft. De volgende show is jouw hond weer aan de beurt! Wat ik alleen nog zeggen wil: wij zijn TROTS op deze hond, dankbaar dat wij hem nog steeds hebben, dolgelukkig dat hij zo geweldig goed hersteld is na een verschrikkelijke periode van onzekerheid. En ook al wint hij geen show meer in zijn hele leven; het is en blijft onze “kleine” maar wel SPECIALE hond waar we hopelijk nog lang van mogen genieten. 30-12-2006 Wij zijn op kraamvisite geweest. Vandaag een kijkje wezen nemen bij de 5 dagen oude puppen van kennel "From Cailins Garden" in België. 28-12-2006 EXAMEN DOEN 25-12-2007 De puppen zijn geboren Bij kennel "From Cailins Garden" is het mooiste Kerstcadeau ook al binnen; 6 teven en 4 reuen zijn geboren vandaag. Pappa Jergan, Mamma Laske en hun Kerstkindjes maken het goed. En Celice is hierdoor natuurlijk voor de 1e keer tante(tje) geworden. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Rieky en Wim van den Berk 23-12-2006 Geslaagd voor Exterieur & Beweging Mijn mooiste kerstcadeau is al binnen; geslaagd voor E&B en nu officieel aspirant keurmeester. Op naar de rasexamens; met welk ras zou ik toch eens gaan beginnen??? N.b. Inmiddels sta ik voor 10 rassen uit FCI 2 en FCI 10 op de lijst als kandidaat keurmeester. 18-12-2006 OVER EEN PAAR DAGEN EXAMEN DOEN In een uurtje zal beslist worden of mijn grote wens uitkomt of niet. 2 en half jaar studie achter de rug en eindelijk is het zo ver; zaterdag 23 december examen doen voor Exterieur & Beweging, het laatste traject naar het aspirant keurmeesterschap. Het heeft invloed op alles wat in het leven normaal gesproken zo vloeiend verloopt. De laatste tijd vergeet ik alles wat NIET met een hond te maken heeft, er niet uit ziet als een hond, zich niet gedraagt als een hond en als het zich niet beweegt als een hond dan is het al helemaal niet interessant. Ik kan al lang niet meer normaal kijken naar een hond die op straat voorbij loopt; hij wordt volledig ontleed.De hond van de buren die ik eerst zo leuk vond, blijkt volgens de ideale hond (die eigenlijk niet bestaat) helemaal niet zo best in elkaar te zitten en zijn gangwerk met dat huppeltje dat ik vroeger ook zo leuk vond, is ook al geen best teken. Terwijl ik met de eigenaresse sta te praten, gaan mijn handen automatisch over het lichaam van de hond om uit te zoeken waardoor dat dan komt. “Wat ben je nou aan het doen?” vraagt ze nieuwsgierig. “O, ik kijk of zijn hoekingen kloppen”, antwoord ik alsof de buurvrouw moet weten wat dan wel de hoekingen zijn van een hond. Ze kijkt me aan met een blik van:”zie je nou wel, ik dacht het al; die heeft ze niet allemaal op een rijtje”. “O, is de hond wel in orde dan?” vraagt ze mij. “Ja, hoor”, zeg ik en loop maar gauw door terwijl ik achterom roep: “Maar het is wel een mooie hond, hoor!”. Thuis schijnt er tegenwoordig ook moeilijk met mij te leven te zijn, zelfs voor de honden. Op het moment dat ik thuis mijn boeken pak, schieten ze alle kanten op om maar niet in de buurt te hoeven zijn als ik op hun lichaam wil controleren of het wel waar is wat er in de boeken staat. Diegene die ik op dat moment het eerst in mijn handen krijg, is de pineut. Als ik ze eenmaal te pakken heb, worden ze grondig betast en gemeten. De "Grote Witten" laten het gelaten over zich heen komen; die zijn wel wat gewend. Maar Chelsy, de Beagle, heeft in het begin geen idee waarom ik zo zit te porren in haar. Aangezien deze dame op het moment in een "weldoorvoede conditie" is (en dat is zachtjes uitgedrukt!), moet ik wel wat porren om door de vetlaag heen te voelen. Maar na een paar keer, als ze weet wat er van haar verwacht wordt, blijkt ze over onverwachte talenten als showhond te beschikken en ze toont zich heel mooi in stand zonder dat ik bij haar ook maar een pootje hoef recht te zetten. De gebitten van al mijn honden kan ik nu uittekenen, de voorborsten zijn allemaal verschillend, Caronne blijkt nog het meest in de buurt te komen van de ideale hond m.b.t. de hoekingen, met een schouderblad ligging tussen de 55 en 60° en geweldige achterhandhoeking en Chelsy staat op een goede tweede plaats ondanks haar te ronde ribwelving. Caldo heeft de mooiste voorborst en ribwelving en Celice scoort hoog met haar onder- en bovenbelijning. De 2 laatste zijn beiden, rastypisch, matig gehoekt maar volgens de zogenaamde ideale hond, eigenlijk niet goed gehoekt. Dus 4 honden in huis en niet één beantwoordt aan het beeld van de ideale hond omdat ze rastypisch zijn gebouwd. De honden die Sonja en ik tot nu toe op shows, in het asiel en op de ringtraining bekeken en betast hebben, voldoen daar ook al niet aan. Onze eigen rastypische honden hebben we ook gekeurd naar het beeld van de ideale hond en dus ontleed en afgebroken (of eigenlijk meer afgebrand?) en morgen zijn de Sharpei's van Inge aan de beurt. Waar, o waar is die ideale hond? Dat is één van de brandende (honden) vragen die mij tegenwoordig bezig houdt. Ik kijk naar Aad en zijn hoofd verandert langzaam maar zeker in een hondenkop. Bijna automatisch maak ik in gedachte een keurrapport: Hoofd in verhouding met lichaam, goed geplaatste en gedragen oren, ogen: mooi donkerbruin van kleur, scharend gebit met onderste snijtanden iets onregelmatig, goede voorborst, goede borstdiepte en ribwelving. Goed bespierde hals en schouders. Staartaanzet, -dracht en -lengte: ...………. “Marien, hoeveel?”, hoor ik Aad ergens ver weg vragen. Zonder na te denken antwoord ik: ”20 tot 23”. Verbijsterd kijkt hij mij aan: “moet je 23 pakken koffie hebben?!”. “Nee, 20 tot 23 staartwervels heeft een hond of vroeg je dat niet?”. “Ik zal blij zijn als jij zaterdag examen hebt gedaan!”, krijg ik als antwoord. 09-12-2006 showverslag Genk Nieuw showresultaat van Celice en een verslag van deze show. Een gezellige, ontspannen show vandaag met 12 honden (6 reuen en 6 teven) die gemoedelijk bij elkaar liggen terwijl de eigenaren gezellig aan het kletsen zijn. Ook weer een keurmeesterswisseling maar dat zijn we wel gewend de laatste tijd. Een open klasse teven van 5 honden en Celice die er weing zin in had vandaag; dat was zo'n beetje het scenario voor deze show in Genk, België. Ze is al knorrig tegen haar broer Jergan, haar Zwitsere vriend Bambou bekijkt ze maar even (terwijl ze daar toch normaal lekker mee speelt) en ze zet heel de boel op stelten als baasje of vrouwtje wegloopt of aandacht geeft aan een andere hond. Zij kijkt ons aan met zo'n blik van : "moet dat nou?" en sjokt achter (normaal naast) Aad aan de ring in. Dat wordt niets, denk ik (lekker positief). Maar uit de ogen van de keurmeester spreekt waardering voor de bouw van ons "jonkie". Hij leunt eens even met zijn volle gewicht op haar rug maar Celice geeft geen krimp. Die prachtige topline is echt het gevolg van een sterke rug en niet van een paar vingertjes onder de buik. Dan wordt er geplaatst. Ik denk: als ze maar die "U" krijgt want ook deze keurmeester is daar niet scheutig mee. Teef nr.5 gaat er uit en nr. 3 en 4 worden geplaatst en "Liesje" staat er nog steeds. Cayenne van Beringer Patous wordt 1e en boven verwachting behaald Celice 2 U en ook nog het res. CAC en res. CACIB. Tevreden sjokt ze met Aad mee want ze mag de ring uit; ze is weer klaar voor vandaag; dat gedoe!! Broertje Jergan wint het CAC en CACIB en wordt BOB. Ecanou of Reckhem's Castle "Canou", een prachtige jonge hond, wint de jeugdklasse reuen en wordt Beste Jeugdhond. 04-12-2006 Puppen Alta Colina Puppen Alta Colina Mamma Anna heeft ook geen moeite met de puppen van Lucy; 2 nesten heerlijk bij elkaar. Meer informatie over deze puppen? Kijk op de site van Alta Colina, Noorwegen 28-11-2006 Showuitslagen Winner Amsterdam geplaatst Nieuwe link toegevoegd van Falco, broertje van Celice, eigenaresse Sigrid Undheim 28-11-2006 Alta Colina: meest succesvolle fokker in Noorwegen De honden die voor deze kwalificatie gezorgd hebben zijn Bubbles (2e plaats teven), Lucy (8e), Falco (8e plaats reuen), Ruben (9e), Knerten (12e), Fenris (13e) en Keldo (15e). Alle reuen zijn nog maar een paar keer uitgebracht op een show dit jaar dus we zijn benieuwd wat ze volgend jaar gaan doen als ze volop gaan meedraaien in het zware showprogramma van Noorwegen waar altijd veel inschrijvingen zijn op een show. Martin (vader van Celice en Jergan) werd voor de 3e keer Beste Pyreneese Berghond van het jaar in Noorwegen. Ook behaalde hij de titel Nordic Winner 2006 en behaalde weer een groepsplaatsing (5) in Hamar, Noorwegen. Zoon Ruben (nestbroer Celice en Jergan) werd 3e Beste reu op deze show Ruth (kleindochter van Caldo) 9 maanden oud; ze lijkt als 2 druppels water op haar vader Keldo 23-11-2006 De prachtige site van Alta Colina's Damenens Jens "Jergan" is On line!! 20-11-2006 Nieuwe link geplaatst Een tijdje geleden kreeg ik van iemand een zeer interessante link toegestuurd van een website. Op deze website wordt helder en duidelijk uitgelegd wat de gevolgen kunnen zijn van te ver doorgevoerde lijn- en inteelt. Er zijn wel meer sites over dit onderwerp maar dit is toch wel één van de duidelijkste.Voor iedereen die zich daarvoor interesseert en zich er in wil verdiepen een zeer informatieve site: Genetic Counseling Services in het Nederlands en in het Engels. Het F nest bij Alta Colina is geboren op 7 november 2006 Het G nest bij Alta Colina is geboren op 11 november 2006 Meer foto's van de puppen op de pagina "Van anderen" Nieuwe linken toegevoegd van kennel Wonderwhite's, Zweden waar een halfzusje van Celice en Jergan woont en kennel Cubilon, Noorwegen de fokkers van de beroemde Cubilon's Hann-Hund Homage "Martin" Vader van Jergan en Celice, Ch. Cubilon's Hann-Hund Homage "Martin" Best in Show in Orkanger, Noorwegen Deze show lijkt wel van Martin zelf te zijn; hij werd in 2003, 2004, 2005 en 2006 BOB op deze show. In 2004, 2005 en 2006 Best in Groep. In 2005 Best in Show en nu op 12 november 2006 weer Best in Show. Een geweldige prestatie!! De fokkersgroep van Cubilon werd Beste Fokkersgroep in show 05-11-2006 Celice BOB in Bleiswijk Alta Colina´s Den Dama Beste van het Ras. Celice stond vandaag in Bleiswijk voor de 2e keer in de Open klasse. En ze had er zin in vandaag. Ze behaalde haar 2e CAC, haar 1e volledige CACIB en werd ook nog eens BOB 29-10-2006 Puppen verwacht rond de Kerst bij kennel "From Cailins Garden". Het bruidspaar: Alaska (Geronne de la Belletiere x Diesel van Patous Legend) en Alta Colina's Damenes Jens "Jergan" (Ch. Cubilon's Hann-Hund Homage x Ch. Beachbear's Guapa Joya de Ora,) Beiden officieel Patella- vrij (geen knieproblemen), Laske HD A2 en Jergan HD A1 (de nieuwe, officiële manier van beoordelen in België). De puppen worden onder de kennelnaam "From Cailins Garden" geboren. Eigenaren zijn Rieky en Wim van den Berk, From Cailins Garden
Meer foto's en informatie over Jergan kunt u vinden op. Voor meer info over deze combinatie kunt u contact opnemen met kennel "From Cailin's Gareden
Rieky met Jergan op dat moment 9 weken oud. Als je als ras- en hondenliefhebber dan toch niet weet wat je moet vragen voor de Kerst..... 28-10-2006 Nieuwe showuitslagen Utrecht Keurmeester Dhr. Baelen (B). Celice was op de één of andere manier in de Open klasse terecht gekomen maar deed het hartstikke goed. 5 teven aanwezig in deze klasse en ze behaalde toch de 2e plaats met kwalificatie Uitmuntend. Caronne, nog steeds zonder winterjas, behaalde 2 Zeer Goed, ook in de Open klasse. En Alta Colina's Damenes Jens "Jergan" wordt voor de 1e keer vader!! Morgen meer nieuws over deze dekking die inmiddels heeft plaats gevonden. De Puppen worden rond de Kerst verwacht. 27-10-2006 Caldo terug in Nederland en iedereen is blij. Eén iemand in het bijzonder 24-10-2006 Kennel Alta Colina Noorwegen Celice na haar 4e geslaagde ontsnappingspoging uit één van de speelweides 23-10-2006 Showhond Laat je hond naar Noorwegen gaan en je krijgt een getrainde showhond terug die zelfs stil blijft staan. 16-10-2006 Caronne en Celice beiden officieel vrij van Patella Luxatie en nieuw showresultaat Showuitslagen Nederlandse Clubmatch Celice 1 ZG in Jongehonden klasse en Jergan 1 Uitmuntend in de Jongehonden klasse en weer Beste Jonge hond. De keurmeester was dezelfde als die van de Jonge Hondendag in België. Hij keurde streng op gangwerk en gaf Celice terecht een ZG want op het moment beweegt zij zeer eng, (tot kruisend) en greremd in de achterhand. Hoe dat nu ineens komt weten wij ook niet; sommige mensen zeggen dat dat met haar loopsheid te maken heeft. Wij weten ook niet of dat zo is; zoveel ervaring hebben wij nog niet met loopse teven; de tijd zal het leren. Caronne hebben we niet uitgebracht; ons "scharminkeltje" is nog steeds volledig uit vacht en eet nog steeds niet al te best; hij is meer bezig met Celice. We hadden hem wel meegenomen voor het Patella onderzoek. 10-10-2006 Caldo nu nog in de Noorse bergen; Over 3 weken zal hij het weer gewoon moeten doen met de Hollandse duinen. We zullen blij zijn als hij weer thuis is!! Beate met Bubbles en Caldo in de bergen met de prachtige watervallen 09-10-2006 SHOWVERSLAG CHARLEROI, BELGIE Caronne hadden we dit keer wel meegenomen omdat we dachten dat een rasspecialist wel door het feit heen kon kijken dat hij op het moment uit vacht is. Dit bleek jammer genoeg niet het geval. Caronne werd er subiet naast gezet, ondanks zijn volgens de keurmeester prachtige hoofd en expressie en uitmuntende hoekingen en beste gangwerk ( v.w.b. de reuen die dag), omdat hij naar de mening van de keurmeester volgens de rasstandaard te klein was........ Volgens de rasstandaard geldt nog altijd een minimum hoogte voor reuen van 70 cm tot maximaal 80 cm. Een tolerantie van 2 cm daarboven is toegestaan voor perfect getypeerde honden. Maar als je als keurmeester natuurlijk de schofthoogte gaat bepalen op de rug !! bij een reu die net de minimumhoogte heeft en daarbij ook nog eens de meetlat niet op de grond zet, dan kom je daar natuurlijk niet aan. Op het moment dat het gebeurde, waren wij allemaal perplex; niemand had er een idee van wat er aan de hand was. Blijkbaar hadden alle collega keurmeesters die Caronne tot nu toe gekeurd hebben, het fout gezien volgens deze keurmeester. We hebben Caronne thuis toch nog maar eens opgemeten (want ja, je weet maar nooit; misschien was hij wel gekrompen die dag zonder dat wij het wisten???) en zijn schofthoogte is wel degelijk 75 cm en dus voldoet aan de eisen volgens de rasstandaard. De reuzen waarmee hij in de ring stond, zaten echter ver boven het maximum. En natuurlijk is Caronne niet al te groot en hij is uit vacht waardoor hij nog ieler lijkt maar als keurmeester hoor je zeker de eisen volgens de rasstandaard te weten en hoe de schofthoogte te bepalen. Vervolgens diskwalificeerde hij hem om die reden maar kwalificeerde hem wel met een Goed. Ehhhhhhhh? Even uitleggen: kwalificatie Goed: voor die honden die nog wel aan de standaard voldoen maar door verschillende afwijkingen, die het rasbeeld duidelijk verstoren, of door een ernstige fout niet voor een hogere kwalificatie in aanmerking komen. Honden die niet aan de standaard voldoen en/of een volgens de standaard diskwalificerende fout vertonen (dus in dit geval Caronne volgens deze keurmeester) worden gediskwalificeerd. Bron: Kynologische reglementen Artikel 4.2 lid 1c en Artikel 4.2 lid 2. Je kunt dus een hond helemaal niet diskwalificeren en kwalificeren tegelijkertijd!! De kampioensteef Vi’skaly’s Amazing Alice "Dina" van Pierre en Ariane Sittinger werd Beste Teef en ook BOB. Terecht want zij is een hele mooie teef. Gefeliciteerd! Celice behaalde 1 Uitmuntend res. CAC res. CACIB in de Intermediaire klasse. 03-10-2006 CELICE IS WEER UIT LOGEREN BIJ OMA CORRY Gek werden we er van; hoewel gescheiden van elkaar, bleef Caronne piepen en huilen omdat onze dame weer loops is. Janken, blaffen en natuurlijk even wat proberen als ze in dezelfde ruimte zijn. Celice grauwt en snauwt hem van haar af want wat zij weet, weet hij natuurlijk niet. De tijd is nog lang niet daar maar probeer dat maar eens uit te leggen aan een verschrikkelijke macho die, door de zijn lichaam gierende hormonen, niet meer weet wat hij doet. Hij slooft zich uit, biedt haar zijn eten en zelfs zijn kluif aan (zelf heeft hij al 2 dagen niet gegeten), onderwerpt zich volledig aan haar; alles maar dan ook alles om haar te behagen. Zijn geweldig reukvermogen gaat door deuren en etages heen en reikt honderden meters ver. Celice heeft, tegen de gewoonte in, 2 dagen bij ons op de slaapkamer geslapen waardoor haar onweerstaanbare, lekkere luchtje gebarricadeerd werd door 2 deuren maar nog hield hij ons wakker met zijn aandoenlijk piepen en jammeren want Prins Peyrac lijdt absoluut niet in stilte! Ook als hij buiten in de kennel is, heeft hij geen rust en zet de buurt op stelten. Elke reu die achter, voor of langs ons huis loopt, ruikt hij. En zij vormen, in zijn gedachten, allemaal een potentieel gevaar want Celice is zijn “meissie” en van niemand anders! Dus Celice is maandagavond weer uit logeren gegaan bij Oma. Caronne heeft nog 2 dagen lopen zoeken met een verwijtende blik in zijn ogen naar ons toe. Maar hij heeft het nu blijkbaar opgegeven en, nog steeds met een trieste blik in zijn ogen, heeft hij vandaag voor het eerst weer een beetje gegeten.En toen was er nog maar 1 Pyr; we missen ze verschrikkelijk en het is zo ongelofelijk stil in huis! 16-09-2006 Showresultaten Zwolle, keurmeester M.E.J. v.d. Weijer (NL) Uchan Caronne du Domaine de Peyrac: Open klasse 2U res. CACIB 1,5 jaar. Fraai type met een zeer goede bouw. Prachtige boven- en onderbelijning. Schitterend hoofd en expressie. Goede ooraanzet en dracht. Zeer goed ontwikkeld lichaam met goede, sterke lendenpartij. Goede staartaanzet en dracht. Goede botsubstantie. Prima voeten. Goede structuur van de beharing die nog wat voller moet worden. Vlotte gangen 10-09-2006 Broer en zus BOB en BOS op de Belgische Jonge Hondendag Alta Colina's Damenes Jens Beste Reu en zusje Alta Colina's Den Dama Beste Teef op de Jonge Hondendag in België De Jonge Hondendag in België werd een familie aangelegenheid. Onder keurmeester R. Vanhoenacker (B) won Celice de klasse 18- 24 mnd (1U) en werd Beste Teef. Jergan won ook zijn klasse 18-24 mnd (1U) en werd Beste Reu, versloeg zijn zus, zeer verdiend, voor Beste Jonge Hond en werd ook nog eens Beste Hond van de dag. Pappa Martin (Ch. Cubilon´s Hann-Hund Homage) van dit succesvolle D nest heeft nu ook zijn eigen site. Nieuwe link toegevoegd 05-09-2006 Foto´s van Caldo in Noorwegen bij kennel Alta Colina 03-09-2006 Celice is Luxemburgs Jeugdkampioen! Celice heeft haar Jeugd carrière vandaag afgesloten door Luxemburgs Jeugdkampioen e worden onder keurmeester Dhr. J. Muldoon (Irl). Caronne behaalde 3 Uitmuntend in de Open klasse en Jergan werd 1 Uitmuntend CAC in de intermediare klasse. We hebben wat traantjes gelaten want Caldo is gisteren vertrokken naar Noorwegen Op deze thuiswedstrijd (Rotterdam, keurmeester Dhr. A. de Groote (B) kreeg ze 1 Uitmuntend in de Jeugd klasse en verdiende daarmee haar laatste benodigde Jeugd CAC. Caronne won de Open klasse en werd 2e Beste Reu res. CAC en res. CACIB Alta Colina's Creme de la Crem "Keldo" (zoon van Caldo) behaalde in Sandvika, Noorwegen onder keurmeester Dhr. Joao Vasco Pocas in de Jonge Honden klasse 1AUK-1AUKK-HP-1VK-CERT-1BHK-BIM. Beste reu) 25-08-2006 Geweldig nieuws over Cindy! Ze is uit het asiel en het rekenignummer waarop u een bijdrage kunt storten is bekend. 124469841 t.n.v. Hulpfonds Cindy te Axel Geeft u met heel uw hart; ze heeft het echt verdiend. Cindy heeft nu ook haar eigen (gesponsorde) site waar u haar verhaal kunt vinden. Cindy's site 23-08-2006 Alta Colina's D nest Beste Nest in Show op de Norwegian Winner Dit zijn broertjes en zusjes van Jergan en Celice. Pappa Martin werd de BOB **Norwegian Winner 2006** op deze show. Met deze groep werden ze in Oppdal (N) ook al Beste Fokkersgroep in Show Van links naar rechs : Pappa Martin, broertje Falco, broertje Ruben, broertje Knerten en zusje Elvis 20-08-2006 Broer en zus hebben het weer goed gedaan vandaag Showuitslag Mechelen, België. keurmeester Mw B. Moen (N) 11-08-2006 NOODKREET!! Vergeet u alles maar even wat op deze pagina geplaatst staat over 4 gelukkige, gezonde honden. Wilt u alstublieft deze email lezen die wij net ontvangen hebben. Is er iemand die hulp kan bieden aan een lieve jonge hond die al 8!! maanden in een asiel verblijft? Ook een geldelijke gift zou zeer welkom zijn al is het maar € 1,--Cindy heeft ECHT hulp nodig op welke manier dan ook! 14-08-2006 Update Cindy: Diernsarts Nico Dijkshoorn heeft aangeboden om Cindy tegen een gereduceerd tarief te helpen! Leest u even dit stukje over Cindy wat geplaatst staat op dierenasiel.com In tegenstelling tot wat er in het stukje geschreven staat is Cindy wel degelijk te "repareren". Het had alleen al veel eerder moeten gebeuren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Janet van kennel Du Chamourel 17-08-2006 Barmhartige Samari'dame' heeft zich gemeld voor Cindy. Deze dame met een zeer groot hart wil Cindy tijdelijk opvangen totdat een permanent baasje voor Cindy is gevonden.Het is nu even afwachten hoe het verder gaat; Cindy verblijft nog steeds in het asiel. 18-08-2006 Meer positieve ontwikkelingen voor Cindy. Kijk op de site van kennel Du Chamourel 10-08-2006 Karakterbeschrijving van alle honden geplaatst op hun pagina Nieuwe foto's van Jergan geplaatst Het artikel: "De zin of onzin van het Nederlandse Jeugd CAC verplaatst naar pagina "Showverslagen". Alle successen van Jeugdhond "Alta Colina Den Dama "Celice" staan op eronder geplaatst 09-08-2006 Foto's geplaatst op de pagina van Caldo, Caronne, Celice en Jergan. Ook diverse foto's geplaatst op de pagina "Van anderen" en in foto album "Pyr en kind" en foto album "Diversen" 08-8-2006 Caldo's kleindochter Ruth werd afgelopen weekend 3 BIS Pup in show in Zweden 07-08-2006 Nieuwe showuitslagen: Leuven, België. Keurmeester A. LeBlond (F) Uchan Caronne du Domaine de Peyrac: Open klasse 2 Uitmuntend We zijn eigenlijk het meest gelukkig met het resultaat van Caronne. Na een moeizaam herstel van een bacteriële infectie, hebben we eindelijk Caronne na meer dan een jaar weer ingeschreven op een show. Hij was het nog steeds niet verleerd. 31-07-2006 Nieuwe foto's geplaatst van Caldo in zijn foto album
24-07-2006 Nieuwe showuitslag Celice Luik, België keurmeester: Dhr. Campbell (N) Jeugdklasse 1 Uitmuntend, Beste Jeugdhond Nieuwe link geplaatst 20-07-2006 Nieuwe muziek voor Celice. We hebben toch maar besloten dat deze muziek beter bij onze Terminator past. En nog een foto van de Reus Caldo en Kleinduimpje Zoë 19-07-2006 Diverse nieuwe linken geplaatst Muziek geplaatst bij Caldo, Celice en Jergan en dit is de muziek voor Caronne Dit is een ander broertje van Celice en Jergan. Dit is Knerten oftewel 17-07-2006 Celice dendert maar door 16-07-2006 Lokeren, België, keurmeester dhr. Rehanek (CZ) Jeugdklasse 1 Uitmuntend, Jeugdwinner Lokeren en 5e Beste Jeugdhond in show 14-07-2006 Caldo's nieuwe speelmaatje: Zoë 10 maanden oud 13-07-2006 Pagina Van/voor Anderen on line met fotoos, verhaaltje, filmpjes en de beloofde showtips met een vette knipoog 12-07-2006 Nieuwe foto's van Caronne geplaatst in zijn foto-album 11-07-2006 Alta Colina's Damenes Jens "Jergan" heeft zijn eigen pagina op onze site. Hij staat onder het blokje "Onze honden" maar eigenaresse is natuurlijk Rieky van den Berk, België. Totdat Jergan zijn eigen site heeft, "logeert" hij even bij ons. Informatie over Jergan en zijn (prachtige) showresultaten zijn vanaf nu te vinden op zijn pagina. 10-07-2006 Jergan BOB in La Louvière Alta Colina's Damenes Jens "Jergan" heeft nu ook zijn 1e BOB titel binnen gehaald. Na in Brussel de titel Belgium Juniorwinner 2006 te hebben veroverd, is Jergan gisteren in La Louviere, België onder keurmeester R. Doedijns (Nl), BOB geworden en heeft daarmee zijn 1e CAC binnen gehaald. Binnenkort krijgt Celice's broertje zijn eigen pagina op deze site zodat iedereen mee kan genieten van deze veelbelovende, jonge reu. Rieky en Wim van harte gefeliciteerd met de prachtige resultaten die Jergan tot nu toe behaald heeft! 07-07-2006 Nieuwe link geplaatst Hellenic Giant Star, Griekenland en dit is de Griekse vertaling van Pyreneese Berghond: Ορεινός Σκύλος των Πυρηναίων En alvast een kleine impressie van de vakantie 06-07-2007 NOODKREET Heeft u nog een plekje over in uw hart en in uw huis (tijdelijk of voor altijd) voor een lieve, nog geen 2 jarige reu? Kijk dan op deze pagina. Dhusty heeft z.s.m. een tijdelijke opvang nodig maar een baas/bazin voor altijd zou natuurlijk nog fijner zijn voor hem. 04-07-2006 Duitse vertaling van "Brutus en de rest" geplaatst. Met dank aan Ursula van Ursa's Signum 30-06-2006 We zijn weer terug in Nederland En het 1e wat we gedaan hebben, is Caronne op halen die tijdens onze vakantie geweldig is verzorgd in Dierenpension "De Bommel" in Wadenoyen. 18-06-2006 Vandaag was Caldo aan de beurt in Umag Uitslag: Kampioensklasse 1U, CAC, CACIB, BOB, geselecteerd bij laatste 10 van FCI 2. (In Kroatië worden alleen de 1e drie geplaatst per groep) Celice Jeugdklasse 1U, Jeugdwinner en 2e Beste teef in Umag, Kroatië 17-06-2006 Celice BOB in Portoroz Celice verslaat 3 teven uit de open klasse en "broer" Caldo voor de BOB in Portoroz, Slovenië 15-06-2006 Celice bewaakt het appartement in Kroatië 09-06-2006 Nieuwe bruid van Nl. Int. Ch. Symfonie van Merode Caldo Lu. D. CH. B. Ch. definitief bekend: N Ch. Alta Colina's Barco de la Bandera "Lucy" Dekking gepland in de zomer van 2006. Voor meer informatie over deze combinatie kunt u contact opnemen met kennel Alta Colina
Eén van de kleinkinderen van Symfonie van Merode Caldo, geboren 23-02-2006 bij kennel Alta Colina in Noorwegen 07-06-2006 Nieuw showresultaat Celice behaalde in Arnhem in de Jeugdklasse 1 Uitmuntend en verdiende daarmee haar 2e Jeugd CAC. Keurmeester: Dhr. F. Schweizer (CH) Vandaag ben ik eindelijk begonnen om de site te updaten en aan te vullen waar het nodig is. De Engelse vertalingen van “Is uw glas half leeg of half vol” en “Hoe het verder ging” zijn toegevoegd. De Showpagina is ook weer helemaal bijgewerkt en ben nu bezig met de pagina “Van/voor anderen”. 26-05-2006 Nieuw showresultaat Celice. We zijn terug in Holland en staan gelijk weer met beide benen op de grond. Onze Zwitserse Jeugdkampioene kreeg 1 ZG op de Joe Katshow. 21-05-2006 Caldo en Celice Kampioen We rijden net voorbij Zürich en zijn onderweg naar huis met Zwitsers Kampioen Symfonie van Merode Caldo en Zwitsers Jeugdkampioen Alta Colina Den Dama Celice. Voor Caldo zijn 7e officiële landstitel en voor Celice haar 1e. Caldo behaalde 2x 1U, 2x CAC, 2x res. CACIB en is nu ZWITSERS KAMPIOEN. En Celice behaalde 2x 1U, 2x Jeugd CAC, 2x Beste jeugdhond (Jugendsieger Sankt Gallen 20 en 21 mei 2006) en qualificatie voor de Crufts 2007. Deze 2e en 3e J.CAC waren voldoende en ze is nu officieel ZWITSERS JEUGDKAMPIOEN. 26-04-2006 Geslaagd! Terug uit Noorwegen en de officiële uitslag is binnen: GESLAAGD voor KK2. Ook Sonja, Anja, Let en Frans zijn geslaagd. Van harte gefeliciteerd en gauw tot ziens!
12-04-2006 Nieuwe link toegevoegd van de site Regalia Great Pyrenees Een zeer informatieve site (wel in Engels) als u van plan bent een puppy te kopen. Na een verschrikkelijke ervaring met haar Pyreneese Berghond Zeus, heeft Sariena er haar levenswerk van gemaakt om mensen te waarschuwen waar op te letten als zij van plan zijn een pup aan te schaffen. 02-04-2006 De ZIN OF ONZIN VAN DE INVOERING VAN HET JEUGDCAC IN NEDERLAND Sinds 1 januari 2006 kan een jeugdhond in Nederland, in de klasse 9 tot 18 maanden, een jeugd CAC verdienen mits hij of zij de kwalificatie “1 Uitmuntend” behaalt. Na het behalen van 3 jeugd CAC’s onder tenminste 2 verschillende keurmeesters kan de hond de titel Nederlands Jeugdkampioen verdienen. Het geldt tevens als het 1e CAC voor het Nederlands kampioenschap voor volwassen honden. Zo dat is leuk zult u zeggen; eindelijk worden eigenaren gestimuleerd om met hun jeugdhonden shows te lopen in Nederland. In de ons omringende landen is het al jaren zo dat jeugdhonden meetellen op elke show. Zij kunnen het Jeugdkampioenschap behalen van het desbetreffende land, speciale Jeugdtitels zijn er te winnen en op elke show zie je ook de beste jeugdhond van elk ras in de erering verschijnen, waaruit dan weer de Beste Jeugdhond in Show gekozen wordt. In Nederland was tot 2006 alleen de Winner te Amsterdam aantrekkelijk om in te schrijven met een jeugdhond omdat daar, naast de titel “Winner” en “Winster” voor volwassen honden, ook de titel “Jeugdwinner” te verdienen viel. De 2e reden om de jeugdhond (en dan m.n. de grotere rassen zoals de Pyreneese Berghond) niet in te schrijven op Nederlandse show met Nederlandse keurmeesters was/is dat er nog steeds enkele keurmeesters zijn die de regels van de Raad van Beheer strikt hanteren, ongeacht de leeftijd van de hond. Deze regel luidt:” Uitmuntend - voor honden die zodanig aan de standaard voldoen dat een geringe afwijking of een kleine fout het ideale rasbeeld niet verstoort en de kwaliteit van de hond zodanig is dat hij voor een kampioensprijs in aanmerking kan komen”. Goede regel zult u zeggen en daar ben ik het absoluut mee eens. Alleen ik zou hem nu graag aan willen vullen met: gebaseerd op de leeftijd van de hond. Jonge honden van grotere rassen zijn nog lang niet klaar op de leeftijd die geldt voor de jeugdklasse. Ze hebben toch gauw 2 á 3 jaar nodig om volledig tot wasdom te komen. Om b.v. een vast en stabiel gangwerk te krijgen, zullen toch eerst de groeischijven (die in de eerste instantie uit kraakbeen bestaan) volledig verbeend moeten zijn. Maar er zijn nog steeds enkele keurmeesters die het gangwerk aanpakken als excuus om de grote jonge hond een ZG te geven i.p.v. een U. Maar ik zou niet blij zijn als mijn hond op die leeftijd al het gangwerk heeft van een volwassen hond. Het zou voor mij betekenen dat mijn hond op jeugdleeftijd al stagneert qua groei en ontwikkeling. Ik bedoel hier uiteraard niet mee dat een jeugdhond mag "strompelen" in de ring maar het gangwerk mag/moet vertonen van een jeugdhond. Een goed excuus is ook: “de hond is nog niet af”. Ja, hallo, mag het alstublieft?! Het woord zegt het al: JEUGDHOND. U kunt een jonge Pyreneese Berghond het best vergelijken met uw puberzoon of –dochter.Volop in de groei en ontwikkeling; weten niet wat ze ineens met die lange stelten aanmoeten. Als ik bij het voetballen van mijn zoon staat te kijken dan zie je precies welke jongen op dat moment in die fase zit. Voordat ze een groeispurt gingen maken waren de bewegingen vlot en makkelijk. Als ze in deze fase terechtkomen, waarbij het lichaam zich aan moet passen aan de steeds langer wordende beenderen, zie je ze ineens stuntelen; vallen over hun eigen benen en je ziet ze bewegingen maken die af en toe totaal ongecoördineerd zijn. Na verloop van tijd zie je dat verminderen totdat het uiteindelijk totaal gestabiliseerd is. Het lichaam heeft zich aangepast. Als dat niet zo is dan kunnen we pas spreken van een fout, of in het geval van de hond: een ZG, G(oed) of zelfs een M(atig) in het meest beroerde geval. Nu enkele praktijkvoorbeelden v.w.b. de keuring van een jonge Pyreneese Berghond: Eindhoven: er staat een mooie, imposante rastypische jeugdreu van 10 maanden in de ring. Hij staat daar wat onwennig, is nog niet helemaal gewend aan het showgebeuren maar je kunt niet om zijn kwaliteiten heen. Hij loopt en het gangwerk is naar zijn leeftijd. Mooi toch? FOUT! Volgens de (overigens zeer gerespecteerde) keurmeester is dat de reden dat de hond een ZG krijgt terwijl deze hond toch minimaal een U (+ jeugdCAC) had moeten krijgen. En gebaseerd op de reuen die aanwezig waren had hij toch ECHT het reserve CAC verdiend. Hij had overigens een prachtig keurrapport met alleen een opmerking over zijn vacht (hij was uit vacht) en de opmerking “in gangen nog niet klaar”. Goes: Voor Celice de 1e Nederlandse show na de invoering van het JeugdCAC. We hadden er al geen lekker gevoel over want op deze show keurde dezelfde keurmeester als in Eindhoven. Nu wetende waarom hij die prachtige jeugdreu een ZG gaf, voorspelde niet veel goeds (en als we dit van te voren geweten hadden dan hadden wij haar ook beslist niet ingeschreven want wij hebben nog steeds geen boompje waaruit wij onbeperkt geld kunnen plukken). We lieten de honden even in de ring lopen om te wennen. Celice deed beslist niet onder qua gangwerk voor de rest vande teven. Kwaliteit heeft ze; ze is alleen nog niet volledig in vacht na haar 1e loopsheid. Er werd gekeurd en waar we al bang voor waren, gebeurde; ze kreeg een ZG. Na de keuring zijn we naar de keurmeester gegaan om uitleg te vragen over de kwalificatie. Hij gaf de volgende uitleg: Om een Uitmuntend te krijgen, moet een hond kampioenswaardig zijn en dat kan alleen maar als de hond “af” is. Uw hond zal zeker in de toekomst haar CAC’s gaan halen maar ik vind haar nu nog niet klaar. Dus hij geeft aan dat onze hond potentie heeft op deze leeftijd maar beloont haar er niet voor. Wij van onze kant hadden ook respect voor zijn beslissing en motivatie. De hond is uiteindelijk op die leeftijd nog niet klaar…………. Maar waarom dan die invoering van het jeugd CAC; is er geen overleg geweest met de Keurmeestersvereniging? Als men het JCAC invoert in Nederland dan moet misschien de definitie van U voor een jeugdhond veranderd worden in: een hond die de potentie heeft om in de toekomst kampioen te worden. Of moet, zoals in b.v. Duitsland (tot voor kort) en Luxemburg (nog steeds), een ZG voldoende zijn om het gevoel van sommige keurmeesters te rechtvaardigen dat je een hond op die leeftijd geen U kan geven omdat hij/zij nog niet af is. Zolang dit nog niet duidelijk is in Nederland, heeft het dan nog zin om in te schrijven en om geld te verspillen hieraan. Moeten we dan maar weer naar het buitenland waar de hond wel gekeurd wordt op zijn of haar leeftijd. Of gewoon niet meer inschrijven bij keurmeesters die deze gedachtegang hebben? Hoe denkt u hierover? Bij ons was het gevolg dat we Celice niet in hebben geschreven voor Leeuwarden. We zouden haar nog één show uitbrengen (Leiden) en aan de hand van het resultaat van deze show beslissen of het nog wel zin had om een kwalitatief, mooie teef uit te brengen voor “alleen maar” een ZG. Wat een geluk dat we dat gedaan hebben!! Er is een jonge keurmeester die in Celice alle kwaliteiten ziet die er zijn en haar beoordeeld naar haar leeftijd. Geen woord over: “ze is nog niet af” maar “voor leeftijd reeds prima gangen” en “reeds op haar leeftijd toont ze een uitmuntend rasbeeld” en de mooiste opmerking “Hond met toekomst”. U kunt zich onze blijdschap op dat moment niet voorstellen. Het kan dus toch in Nederland! Als slagroom op het toetje werd ze ook nog eens 2e Beste teef (7 teven aanwezig) en verdiende haar 1e res. CAC. Ook naar deze keurmeester zijn we toegegaan na de keuring maar dan om te bedanken dat hij Celice daadwerkelijk naar haar leeftijd had gekeurd. Zijn antwoord? “Ja, waarom niet; het is een prachtige, rastypische hond”. Zo simpel is het dus! Zeer aantrekkelijke jonge teef. Reeds op deze leeftijd toont zij een uitmuntend rasbeeld. Heeft prima bone en substantie. Fraai belijnd, vrouwelijk hoofd. Scharend gebit. Zeer typisch aangezet en gedragen oor. Oogvorm kan een fractie schuiner. Ze laat iets wit zien maar ze heeft prima pigment en een innemende expressie. Voor leeftijd prima front. Reeds prima hals en bovenbelijning, staartaanzet en – dracht. Voor leeftijd goede lichaamsontwikkeling. Schitterende vachtconditie. Voor leeftijd reeds prima gangen. Hond met toekomst. 1U (+ JCAC) en res. CAC 01-04 2006 Geweldig showresultaat van onze Celice! 30-03-2006 Nieuw Showresultaat Luxemburg En gelijk willen Johan en Marian feliciteren met het geweldige resultaat van Devlin die in Goes: Open klasse 1U, CAC, CACIB, BOB behaalde en tevens geplaatst werd als 8e in rasgroep FCI 2. Van harte!! 17-03-2006 Nieuwe foto's Nieuwe statiefoto's van Celice 1 jaar; aan attitude geen gebrek 11-03-2006 Nieuwe foto's Nieuwe foto's geplaatst van Caldo Datum KK2 examen bekend: 19 april 2006 09-03-2006 Celice 1 jaar Celice (vandaag precies 1 jaar) samen met Zoë 06-03-2006 Celice is weer thuis Celice is weer thuis en Caronne is heeeel blij. Dank je wel Mams, voor het oppassen op Celice xxx-jes 03-03-2006 Nieuwe foto's Caronne Nieuwe foto's geplaatst van Caronne 26-02-2006 Nieuwe foto's Nieuwe foto's van Caldo's "kleinkinderen" geplaatst in foto-album "Diversen", 3 dagen oud 23-02-2006 Puppen geboren in Noorwegen Puppen geboren bij Alta Colina, Noorwegen. 22-02-2006 Nieuwe Link National Great Pyrenees Club of Korea opgericht. Voorzitter van NGPCK is 16-02-2006 Hoe het verder ging................. vervolg Brutus (Nl) Nl. Int.Ch. Symfonie van Merode Caldo B. Lux. D. Ch. 5 jaar! 13-02-2006 Celice Jugendsieger in Fribourg, Zwitserland Caldo heeft zijn 3e Zwitsere CAC behaald en Celice is (volledig uit vacht) Jugendsieger Fribourg 2006 geworden Meer foto's volgen binnenkort in "Shows" 25-01-2006 Pups verwacht Pups verwacht ca. 24 februari 2006 bij Alta Colina Noorwegen van Alta Colina's Crem de la Creme Keldo De kennel is terecht trots op deze jonge, gezonde combinatie waarachter grote Franse lijnen staan die gecombineerd zullen gaan worden met de belangrijkste Scandinavische lijnen. In de stambomen van deze outcross kruising vindt u alleen maar kampioenen (uitgezonderd 2) en wat nog belangrijker is, een heupstatus van overwegend HD A!! Gehoopt wordt natuurlijk dat uit deze combinatie karaktervolle, gezonde puppen voort komen met het fraaie lichaam, achterhand en bijbehorend gangwerk zoals bekend in Scandinavische landen, gecombineerd met het fraaie Franse type hoofd wat de voorkeur heeft. Wilt u meer informatie over deze combinatie, dan kunt u contact opnemen met email@altacolina.com of surf even naar hun site om meer foto's en de indrukwekkende stambomen (met foto's van alle voorouders) te bekijken http://www.altacolina.com 24-01-2006 Pirinejski Planinski Pas Dit is de Kroatische vertaling van Pyreneese Berghond. In Kroatië zijn geen sites beschikbaar; er zijn alleen een paar artikelen te vinden op Internet. Om het nog sterker te vertellen: Toen wij voor het eerst in 2003 op vakantie gingen naar Kroatië, waren er maar 2 Pyreneese Berghonden te vinden in heel Kroatië. Op de show waar we Caldo hadden ingeschreven, waren alleen maar Italiaanse en Sloveense Pyrs aanwezig; geen één uit Kroatië zelf. Dat vonden we op zich al vreemd maar toen we ’s avonds de stad in gingen en ons Caldootje een complete opstopping veroorzaakte voor het terras waar wij zaten, wisten we helemaal niet wat ons overkwam. En dit werd elke dag erger, iedereen wilde hem aaien, iedereen wilde met hem op de foto en het vreemde was dat bijna niemand aan ons vroeg wat voor ras hij was terwijl dat toch meestal de 1e vraag is van veel mensen. Het allervreemdste was dat mensen regelmatig aan ons vroegen of wij (veel) geld hadden. Totdat uiteindelijk een man met een krant aan kwam zetten en toen viel voor ons het beroemde kwartje. De receptionist van het hotel vertaalde het voor ons. Het artikel in de krant vertelde ons dat er een nestje Pyreneese Berghonden geboren was in Zaton. Het nestje kwam uit de combinatie van de enige 2 Pyrs die er op dat moment waren in Kroatië. 10 Stuks waren er geboren en dat was belangrijk nieuws, zo belangrijk dat het zelfs de nationale krant haalde. In het artikel werd verteld hoe Pyrs vroeger werden verkocht/gekocht voor $3,50 per stuk maar dat ze tegenwoordig (2003) €1000,-- per stuk opbrachten omdat ze zo zeldzaam waren. Doordat ze foto’s van Pappa, Mamma en de puppen geplaatst hadden bij het artikel, herkenden veel mensen Caldo als zijnde een Pirinesjki Planinski Pas en dus blijkbaar een kostbare, bedreigde diersoort. Toen begrepen wij natuurlijk ook de opmerkingen over geld. Ze dachten de wij wel veel geld moesten hebben omdat wij ons zo’n hond konden veroorloven. Het inkomen, en zeker in de horeca, was bedroevend laag. Als je nu nagaat dat wij daar een voor-, hoofd-, nagerecht en drinken hadden voor nog geen €10,-- per persoon in een goed restaurant en daar werd dan nog winst op gemaakt, dan kunt u zich misschien wel voorstellen wat het personeel daar verdiende. We hebben die vakantie vele malen moeten uitleggen dat wij (helaas) niet stinkend rijk waren en (het allerbelangrijkste) dat dit ras niet aan het uitsterven was omdat er over de hele wereld genoeg fokkers waren om dit mooie ras in stand te houden. Tot de volgende keer, Mac3 20-01-2006 Er staan nieuwe foto's van Celice op de site. Onze dame is een beetje uit vacht op het moment maar ontwikkelt zich zeer goed, net als haar broertje Jergan Alta Colina's Damenens Jens "Jergan" is eigendom van Wim en Rieky van der Berk, Belgie. Wilt u meer informatie over Jergan, dan kunt u contact opnemen met riekywim@telenet.be Jergan Martin, vader van Jergan en Celice werd Beste Pyreneese Berghond 2005 in Noorwegen. Deze prestatie leverde hij in 2003 ook al. In 2004 werd hij 3e Beste Pyreneese Berghond in Noorwegen. Eigenaresse van Cubilon's Hann-Hund Homage is Hilde Stenstad. Zij heeft tevens nestbroertje Alta Colina's Don Diablo "Ruben". Foto's van al deze honden kunt u bekijken in de fotogallerij. Ch. Cubilon's Hann-Hund Hommage "Martin" Van Mr. Jung ontvingen wij bericht dat Odin, zoon van Duncan, 4 keer op rij de BOB titel veroverde en daarmee het AKC kampioenschap heeft behaald. Hij versloeg daarbij de nr.1 Great Pyrenees van Amerika op dit moment. Odin is gefokt door en eigendom van Mr. Jung en woont in Atlanta, Amerika. Hij werd uitgebracht in de klasse 12-18 maanden en is pas 13 maanden oud. En...... ergens worden puppies verwacht en daardoor wordt Caldo voor het eerst Opa. En een nieuwe dekking in Noorwegen staat gepland voor Caldo in de zomer van 2006 16-01-2006 Noot toegevoegd aan het verhaal "Over Brutus en de rest" Is uw glas half leeg of is het halfvol? 03-01-2006 그레이트 피레니즈 Dit is de Koreaanse vertaling van Pyreneese Berghond/Great Pyrenees. Ik denk dat de meeste mensen het principe wel kennen. Maar voor diegene die dat nog niet weten: kopieer de vertaling en plak hem in je zoekvenster en laat de zoekmachine de rest doen.
Als u de site van Pyr Dream Weaver nog niet bekeken heeft d.m.v. de link op onze site, dan wensen wij u veel plezier met het lezen en bekijken ervan. Je moet een beetje geduld hebben totdat de filmpjes opstarten maar daarna is het erg leuk om te zien hoe er geshowd wordt in Korea; compleet met diepe buigingen voor de keurmeesters. 02-01-2006 Diverse nieuwe Linken geplaatst 24-12-2007 Introductie website Door omstandigheden hebben wij de site ineens on line “geknald”. Maar nu er even tijd is, wil ik graag een aantal mensen bedanken die in meer of mindere mate meegeholpen hebben aan deze site. Allereerst natuurlijk (de zeer getalenteerde) Sandra van Sand webdesign, die wel eens gek van mij werd. Dan hebben we Ursula Hock van Ursa’s Signum; zij zorgt voor de Duitse vertaling van deze site. En Claire Billet wil ik natuurlijk niet vergeten voor de Franse vertaling van “Over ons”. En vooral Aad voor zijn geduld als ik weer eens achter de computer zat (of met mijn neus in de boeken dat blijft voor hem gelijk) en geen tijd voor hem had. Na de eerste dag on line hebben we al zoveel leuke en lieve reacties gehad op het verhaal van “Brutus en de rest”. Daar zijn we heel blij mee; het verhaal heeft die reacties opgeroepen waar we op gehoopt hadden. De Duitse vertaling wordt een “Wordt vervolgd” verhaal i.v.m. de drukke werkzaamheden van Ursula. En we gaan zelfs een Noorse vertaling plaatsen m.b.v. Beate zodat het ook leesbaar wordt voor de Scandinavische landen. Verder is het de bedoeling om zoveel mogelijk vertalingen van Pyreneese Berghond op te sporen met interessante linken naar de bijbehorende landen. Het wordt op die manier mogelijk om sites van niet of minder bekende fokkers te bereiken. Wie weet, zit daar wel de dekreu die u zoekt. We hebben inmiddels al behoorlijk wat vertalingen kunnen achterhalen en vanaf volgende week plaatsen we die op de site. Door op de knop “Nieuws” te klikken (boven de foto op de Home pagina) , kunt u kijken of er nieuwe info, foto’s, verhalen, e.d. zijn geplaatst. Wij hopen u nog vaak te verwelkomen op onze site. Als we met z’n allen in vrede zouden kunnen leven Met onze gedachten bij Zoë, wensen wij iedereen een gezond, succesvol maar vooral liefdevol 2006 toe. Aad, Marina, Romano, Caldo, Caronne, Celice, Chelsey Mac³ 23-12-2005 WEBSITE ONLINE
10 maanden. Zeer goed type en formaat. Goede oren. Prachtige donkere ogen. Zeer goed gebit. Goede nek, topline en staart. Zeer goed lichaam voor leeftijd. Uitmuntende hoekingen. Uitmuntende benen en voeten. Beweegt goed in de achterhand, zou iets sterker kunnen in front (leeftijd). Goede vacht en kleur. Goed temperament. 1 ZG Beste Jeugdhond
Nu wilde het toeval dat ik de volgende dag ook moest werken op deze show. En wie komt er tijdens het eten naar mij toe; die zelfde keurmeester om mij te complimenteren met onze prachtige teven en in het bijzonder Caitlin: "already such an Excellent dog for her age". U begrijpt natuurlijk al wat mijn vraag was aan deze keurmeester: WAAROM dan die ZG? En eigenlijk wist ik het antwoord al; waar onze Nl. keurmeesters (de meesten toch in ieder geval) tegenwoordig WEL de jeugd- en jongehond een U geven wanneer ze die verdienen, hing deze keurmeester het principe aan dat je honden ingeschreven in deze klassen geen U geeft omdat ze nog niet af zijn.....
Toen hebben we de rest van de keuring ook maar besproken; om dit allemaal op te schrijven, voert te ver door maar het kwam erop neer dat wel meer exposanten zijn principes hadden geschonden zonder dat zij zich daar overigens van bewust waren geweest en eerlijk gezegd; zo schokkend was het nu ook weer niet. Misschien tijd voor een uniforme etiquette wereldwijd v.w.b. het gedrag van de exposant en keurmeester tijdens de keuring?
Met hoge verwachtingen v.w.b. het aantal inschrijvingen, gaan we 's morgens op weg. Maar op het moment dat we het veldje betreden, denken we dat we fout zitten. Een stuk of 20 honden lopen er rond op een veldje waar een paar tentjes staan; waar is de show en waar zijn alle honden???? We laten het inschrijfformulier zien en vragen waar de show gehouden wordt. Ze kijken ons vreemd aan: "Na ja, hier selbstverständlich!". "Aber who sind al die Hunde?", is mijn volgende vraag. Met een blik van: nou ja, die is dom!, krijg ik als antwoord: "dort", wijzend naar het veldje.
Gelukkig wordt de Pyreneese Berghond Symfonie van Merode Elgar beste hond van de dag (en terecht want hij stak, letterlijk en figuurlijk, met kop en schouders boven de andere 5 rassen uit die in de erering stonden); dat maakte de dag dan weer een beetje goed.
20-08-2007 Verslag Mechelen, België 2007
Duidelijke invloeden van de sterke Scandinavische lijnen zijn nu al te zien in dit homogene nest. Enkele pups zijn nog beschikbaar; als u interesse heeft, kunt u contact opnemen met Rieky en Wim. Meer foto's van dit nest kunt u binnenkort vinden in het foto album "Diversen"
Eindelijk is de tijd daar; examen E& B. Aad rijdt met mij mee, bang dat ik onderweg de auto tegen een boom aanzet, zo zenuwachtig ben ik. Boeken mee want je weet maar nooit misschien leer ik nog wel wat die laatste uren. Aad begint vrolijk te kletsen in de auto maar na 2 zeer verstoorde blikken van mij, zegt hij: “O, ik moet zeker mijn mond dicht houden, hè?” Het antwoord is een, zo mogelijk, nog meer verstoorde blik. Aad vindt me toch nog vrij rustig (hij is wel anders gewend als ik examen moet doen) totdat hij zegt: “Oh, we zijn ruim op tijd, we hoeven nog maar 68km en je hebt nog anderhalf uur de tijd om daar te komen”. “Stop de auto, ik heb een sigaret en Fisherman friends nodig!” (ik heb ergens opgevangen dat honden dan niet ruiken dat je zenuwachtig bent; onzin natuurlijk!)
Maar we zijn inderdaad ruim op tijd en ik kijk nog even wat na terwijl ik buiten (want in de auto wordt absoluut niet gerookt) een sigaret sta te roken. Mijn voeten vallen er haast af van de kou maar op het moment vind ik het belangrijker om het niveau in mijn zenuwstelsel enigszins stabiel te krijgen. Hoor tegelijkertijd horrorverhalen aan van een medecursist die zelf ook nog examen moet doen maar die alweer contact heeft gehad met iemand die ’s morgens examen heeft gedaan. “Niet luisteren!”, waarschuwt Aad, “je eigen ding doen, keuren zoals je het ziet en voelt, de theorie beheers je dus laat je niet gek maken! Dankbaar kijk ik hem aan maar de twijfel slaat weer toe; ben ik hier wel klaar voor? Het gaat allemaal zo snel, in april geslaagd voor KK2 en ik had het geluk dat aansluitend in september de cursus E&B begon. Nu 3 maanden later sta ik hier voor wat één van de meest emotionele examens in mijn leven zal worden.
Bibberend ga ik naar binnen waar 2 andere kandidaten, al net zo zenuwachtig, zitten te wachten totdat ze naar binnen mogen. Morele ondersteuning is er gelukkig wel in de vorm van keurmeesters die ons moed inspreken. En dan is het 14.00 uur en zien we eindelijk de honden waar we “onze praktische kennis” op mogen laten zien; een Curly Coated Retriever en een IJslandse hond. Van beide honden weten we niet aan welke rasstandaard zij moeten voldoen maar dat maakt voor het E&B examen niet uit; ze moeten immers voldoen aan het beeld van “die ideale hond” waar ik al maanden naar op zoek ben.
Eigenlijk ben ik al een beetje “verliefd” op deze hond voordat ik begin te keuren. De gespierde Curly heeft zo’n innemende expressie en idem karakter en komt krachtig en zelfbewust over. Ik begin met de hond in stand te keuren en zoals ik het zie en voel, verwacht ik weinig problemen in de voorhand tijdens de beweging alleen wat in de achterhand (volgens de E&B hond!). Maar als hij gaat lopen zie ik toch een beweging in de voorhand die ik niet verwacht had. Onmiddellijk slaat de paniek toe; wat heb ik gemist?? Volgens zijn hoekingen voor moet hij goed lopen, hij heeft een goede ribwelving (hoewel tegen het maximale aan) en een goede voorborst is ook aanwezig dus het hele zaakje (voorhand) kan ook niet te ver naar voren liggen. Dan maar weer de hoekingen controleren en in gedachten ga ik alle mogelijkheden af waardoor de hond zo zou kunnen bewegen in de voorhand. Ik babbel een beetje in mezelf, beredenerend wat hiervan de oorzaak zou kunnen zijn. Zeg: “sorry” tegen de eigenaresse omdat ik dat doe en zij zegt: “geeft niet, doe maar”, terwijl ze mij bemoedigend aankijkt. Zowel hond als eigenaresse zijn zeer geduldig en werken optimaal mee. En dan heb ik het gevonden en een zucht van verlichting gaat door me heen. Daarna de IJslandse hond; het half uur om de 2 honden te keuren en om keurrapporten te schrijven zijn zo om.” Hoe doen ze dat in hemelsnaam op een show?” denk ik bij mezelf. “Daar hebben ze schrijvers voor, sukkel!”, geef ik mezelf in gedachte antwoord.
Daarna het “zweetkamertje” in voor de theorie; de omvang van dit begrip dringt hevig tot mij door op het moment dat ik naar binnen ga. Tegenover mij zitten 3 dames waar ik heimelijk een beetje jaloers op ben. Zij allen hebben al jaren dat felbegeerde papiertje op zak wat ik nog maar moet zien te verdienen. En daar gaan we; soms struikel ik over mijn woorden, zo zenuwachtig ben ik maar de tijd vliegt voorbij. “Waar ben je vanavond tussen 20.00 en 22.00 te bereiken voor de uitslag?” Hoekingen, maten, verhoudingen, van alles komt er op in mijn hoofd maar NIET het (al jaren bestaande) telefoonnummer van Aad. Schaapachtig kijk ik ze aan en zeg: “Ik weet het telefoonnummer niet meer”. “Ik loop wel even met je mee”, zegt één van hen lachend en ze geeft me een bemoedigende por in mijn zij. Voordat ik het weet sta ik buiten met een verhit hoofd en zijn er mensen die mij lachend aankijken. “Wat hebben ze met jou uitgespookt?!” Wat ik als antwoord gegeven heb? Geen idee!
In de auto komen de emoties pas goed los en huilend vertel ik Aad hoe het examen gegaan is. “Kom, we gaan even wat drinken en probeer het nu maar even los te laten”. En in een restaurant onderweg voeren we voor het eerst sinds maanden weer een “normaal” gesprek; d.w.z. niet over honden! “S avonds gaan we uit eten want iedereen probeert zoveel mogelijk de wachttijd te verkorten voor mij. Maar dat is niet nodig want om 19.00 ’s avonds komt al het verlossende telefoontje: Geslaagd!! De rest van de avond word ik door alles en iedereen in de maling genomen met “mevrouw keurmeester voor en na” maar dan kan mij niets schelen. Een bepaald zinnetje uit de film “Dogsteps” blijft maar door m’n hoofd spoken: What a tasty dish…………
De volgende morgen word ik wakker met datzelfde zinnetje in mijn hoofd, alleen Mrs. Elliott lijkt het nu te schreeuwen voor mijn idee. Of zou het komen omdat ik iets teveel geconsumeerd heb de avond daarvoor? In ieder geval; niet zo slim als je in een paar uur tijd nog alle kerstcadeautjes moet zien binnen te krijgen. Maar ja, vandaag hoef ik niet slim te zijn, wil ik alles voor 17.00 binnen krijgen . Dus speel ik het onnozele, domme blondje dat niets kan vinden in de winkels, direct de hulp inroept van het personeel en dan ook gelijk maar meeloopt naar de kassa om af te rekenen (die rij van 15 man voor de kassa zie ik echt niet zitten!) Om 16.30 uur is het laatste cadeautje ingepakt en afgerekend. En Mrs. Elliott galmt na in mijn hoofd, de hele dag door………
Multi Kampioen Martin en zoon Ruben
Alta Colina's "Ruth"
Alta Colina's Creme de la Crem "Keldo"
Alta Colina's Dorado "Falco"
Even wat termen om duidelijkheid te geven:
Inbreedings coëfficiënt: erfelijkheidsgraad, waarde waarmee men aangeeft in welke mate een hond gelijnteeld of geïnteeld is en dus verwant zijn aan elkaar. Hoe hoger de waarde, des te nauwer zijn de honden en de lijnen daarachter aan elkaar verwant
Outcross: combinatie van dieren die in het geheel niet aan elkaar verwant zijn
Linebreed/lijnteelt: combinatie van dieren die in de 2e graad met elkaar verwant zijn: b.v. oom x nicht, neef x nicht
Inbreeding/inteelt: combinatie van dieren die in de 1e graad verwant zijn: b.v. moeder x zoon, vader x dochter
Inteeltdepressie: afname van vitaliteit (gezondheid) en fertiliteit (vruchtbaarheid) van honden door te sterk doorgevoerde lijn- en inteelt.
Hetoreosis/Bastaardkracht: d.m.v. een outcross kruising zal bij te sterk ingeteelde lijnen een toename van vitaliteit en fertiliteit direct te merken zijn
Men moet voor ogen houden dat alle honden wel ergens verwant zijn aan elkaar maar we hebben we het dan, al dan niet, over vele generaties die er tussen zitten omdat onze populatie in het verleden nu eenmaal ontstaan is uit een beperkt aantal fokdieren.
Lijnteelt, mits goed toegepast met gezonde honden, gebruikt men om de sterke punten zoals type en gezondheid op een bepaald gebied te dubbelen in de volgende generatie. Maar ook eventuele negatieve punten zullen, al dan niet recessief (verborgen), gedubbeld worden en de variatie van genen wordt steeds kleiner in deze lijn. Sommige fokkers gaan daar in te ver; zij passen te ver doorgevoerde lijn- en inteelt toe (zelfs met ongezonde honden!) om z.s.m. dat type hond te krijgen welke zij voor ogen hebben. Er is zelfs een combinatie bekend welke een I.C. heeft van meer dan 73 %!! De gevolgen zijn soms desastreus: honden met ziektes die vroeg of laat te voorschijn komen, puppen die op zeer jonge leeftijd overlijden, en misschien nog wel het gevaarlijkst: honden die recessief schadelijke genen doorgeven die pas in een volgende generatie of na een aantal generaties tot uiting komen. Neemt u maar eens een kijkje op de site dan kunt u alle mogelijke gevolgen lezen als er onverstandig met lijn- en inteelt wordt omgegaan.
Wat in combinatie met deze site ook heel erg interessant is, is een programma, Pets on track, waarmee je de mate van lijnteelt en inteelt kan berekenen; het zgn. Inbreeding coëfficiënt. In dit programma kunt u de namen van honden met bijbehorende ouders, grootouders, enz. in voeren. Ook gegevens betreffende de gezondheid van de hond en de lijnen daarachter kunt u invoeren en nog veel meer. Het programma is te koop op Kindheartenterprises. Er gaat een wereld voor u open dat kan ik u verzekeren!!
2 mooie dames Frida en Freia
3 mooie dames en 4 stoere heren
foto: Jacoline Berendsen, kennel Payona
Very nice bitch, good size, good bone. Excellent bodyshape and proportions. She's very balanced, moves very well. Excellent hindquarters, excellent front and feet. First class head with female expression. Good dew claws
Nou en ik heb a.s. zaterdag een show; ik sta toch goed? De keurmeester kijkt heus wel door een "beetje" vuil heen
Op de Clubmatch was er ook de mogelijkheid om je hond kosteloos laten onderzoeken op Patella luxatie door een erkend orthopedisch dierenarts . Wij hebben dankbaar gebruik gemaakt van deze mogelijkheid. Alleen jammer dat maar zo weinig mensen hiervan gebruik hebben gemaakt want het onderzoek stelt echt helemaal niets voor. Uw hond heeft er geen last en/of pijn van en het is zo gebeurd. En nu hebben we dus 3 honden die allen officieel vrij zijn van Patella luxatie; wij zijn blij!!
We hebben Cindy gezien.
Eindelijk hebben we Cindy gezien en ze ziet er heel goed uit! Ze was al een paar kilo aangekomen, haar vacht zag er gezond uit en ze had al behoorlijk wat spieren ontwikkeld. Binnenkort wordt ze geopereerd; uw donatie is nog steeds van harte welkom!
Noorwegen 2006
06-10-2006 Het gaat goed met Cindy
Caldo heeft zijn 1e show in Noorwegen gelopen
maakte zelfs het wiel (zie foto voor bewijs) Keurmeester J. Jacobsen (N)
Alta Colina's Den Dama: Jonge Hondenklasse 1U. Hieronder het 1e "grote meiden" keurrapport van Celice
Zoë (1 jaar) en Caronne kijken of er nog wat melk in de fles zit
Het was trouwens helemaal een succesvol weekend voor het D nest.
Broertje Alta Colina´s Dorado (Falco) behaalde 1 U, CAC CACIB BOB in Stavanger, Noorwegen. Eigenaresse van Falco is Sigrid Undheim
En misschien wel HET belangrijkste nieuws; Jergan is geröntgend en de foto´s zien er goed uit. Nog even de officiële uitslag afwachten
Caldo voor het eerst op de groomtafel. Hij gaat natuurlijk op het uiterste puntje zitten
En hier is hij dan. Caldo op zijn Noors, keurig gewassen en gestyled
Kusjes van Celice voor haar trotse fokker Beate Konstad
Laatste wandeling met `mijn favorietje`voor zijn vertrek naar Noorwegen
Hoe een trieste hond uit het asiel in een paar uur kan veranderen in een vrolijke hond. Ze is hier duidelijk op haar plek.
Voor donateurs uit het buitenland: Rabobank, Swift en Ibancode: rabonl24 nl88rabo0124469841
Celice Jeugdklasse: 1 Uitmuntend, Geselecteerd bij 10 Beste Jeugdteven in show door keurmeester dhr J. de Cuyper (B)
Jergan Intermediaire klasse: 1 Uitmuntend CAC CACIB BOB, Geselecteerd bij 6 Beste honden van FCI groep 2 door keurmeester dhr. A. di Lorenze (I)
Foto: Renate Chiodi-Walraven
En daar staat hij dan weer in de ring na meer dan 1 jaar afwezig te zijn geweest
Alta Colina's Den Dama: Jeugdklasse: 1 Uitmuntend Beste Jeugdhond
Alta Colina's Damenens Jens: Intermediaire klasse: 1 Uitmuntend res. CAC
Prins Peyrac is back in town!!
Alta Colina's Don Juan
Nieuwe linken geplaatst van Poolse kennel Pyristamo en oude bekende Unkada Van de site va Pyristamo is er wel een Engelse uitvoering. Van Unkada helaas nog niet; Kate beheerst wel Engels in woord en geschrift en is hier nog mee bezig. En dit is de Poolse vertaling van Pyreneese Berghond: Pirenejski Pies Górski of ook wel Duzy Pies Pirenejski
In dit dierenpension waren ze al bekend met Pyreneese Berghonden dus dat was een groot pluspunt. Buiten dat beschikken ze over grote speelweides waar de honden heerlijk hun gang kunnen gaan.We hadden er zelf eerst moeite mee omdat het de 1e keer was dat wij een hond in een pension deden tijdens de vakantie. Maar elke keer dat wij belden, was meneer vrolijk aan het spelen, at goed (hij is weer aangekomen) en was zelfs gaan zwemmen in een modderpoel. Caroline en alle medewerkers ontzettend bedankt voor de goede verzorging (en knuffels) en voor de nog steeds blije, vrolijke hond die we terug kregen.
Symfonie van Caldo:
Portoroz, Slovenië: CAC CACIB
Umag, Kroatië: CAC, CACIB, BOB, Geselecteerd bij laatste 10 van groep FCI 2
Portoroz, Slovenië: Alpe Adria Jeugdwinner, BOB, Alpe Adriawinner
Umag, Kroatië: 2e Beste Teef, Beste Jeugdhond, Jeugdwinner Umag
Symfonie van Merode Caldo: Kampioensklasse 1U, CAC CACIB
Alta Colina Den Dama: Jeugdklasse 1U, Alpe Adria Jeugdwinner, Beste teef, BOB, Alpe Adria Winner
Alta Colina's Esmeralda Ruth
Nieuwe link toegevoegd van kennel Echo de'Chien
Engelse vertaling geplaatst van "de zin of onzin van de invoering van het Jeugd CAC in Holland"
Na Luxemburgs Jeugdkampioen geworden te zijn en Beste Jonge Hond op de Clubmatch in Belgie, heeft Jergan (nestbroertje van Celice) weer de 1ste plaats veroverd in zijn klasse op de JoHodag in Nederland. Gefeliciteerd! Ook op de JoHodag kon je je hond vrijwillig en kosteloos laten onderzoeken door een orthopedisch dierenarts op Patella Luxatie. Jergan heeft aan dit onderzoek mee gedaan en: Hoera, Jergan is vrij van Patella Luxatie
Zwitsers Kampioen Caldo en Zwitsers Jeugdkampioen Celice lekker aan het dollen met de baas bij het prachtige Bodemmeer in Zwitserland
Ze doorloopt daarbij alle stadia van het beginnen te denken over het nemen van een hond tot en met het uitzoeken van de individuele pup. Hoe vindt u een betrouwbare fokker en waar herkent u hem aan? Welke vragen kunt/moet u stellen m.b.t. de gezondheid van de lijnen achter de pup. Welke vragen mag/moet de fokker stellen. Als ik naar een nestje gaat kijken, waar moet ik dan opletten?
Het is een heel lange zit want er staat ontzettend veel informatie op. Maar voordat u denkt: “Ja,dag!, daar heb ik geen zin in, hoor”, lees dan eerst het verhaal van Zeus (In Memory) En ervaar waar u de hond, uzelf en uw omgeving voor kunt behoeden. Sariena heeft er alles aan gedaan om Zeus te mogen behouden maar moest hem toch laten gaan op de leeftijd van 19 maanden………
Hieronder het keurverslag van deze keurmeester die ons de motivatie heeft gegeven om onze jeugdhond toch uit te blijven brengen op Nederlandse shows. Uit het keurverslag spreekt duidelijk dat deze keurmeester onze hond beoordeeld heeft zoals het moet: naar haar leeftijd en voor haar leeftijd is het een uitmuntende hond!
en aan pigment en expressie al helemaal niet
We krijgen nogal wat berichtjes en foto's binnen van verschillende mensen. Omdat de Nieuwspagina dan wel heel vol raakt, komt er een pagina "Van anderen" bij. Hierop plaatsen we de foto's, filmpjes, e.d. die we ontvangen (hebben). We hebben o.a. van Nicole hele leuke showtips (met een knipoog) gekregen waar u vast wel iets of iemand in zult herkennen.
Alta Colina's Crem de la Creme Keldo x Pyr Angel-S Thera
4 Teven en 3 Reuen. Meer foto's kunt u bekijken op http://www.altacolina.com
Mr. Jung . Link toegevoegd
(Int, Nl, D, B, Lux. Ch. Symfonie van Merode Caldo x No. Ch. Beachbear's Golosina)
en Pyr Angel-S Thera
Int Nord Ch Pyr Angel-S Napoleon x Int Nord Ch NordV03 Pyr Angel-S Queeka Bear
Jammer genoeg zijn er weinig tot geen Koreaanse sites beschikbaar in het Engels; dus onmogelijk om de tekst te lezen.
De mooiste Koreaanse site is ongetwijfeld de site van Mr. Jung met mooie muziek, foto’s, filmpjes die gemaakt zijn tijdens de show en met een Engelse vertaling!
Mr. Jung is de trotse eigenaar van Pyreneers van het Amerikaanse type. Geïmporteerd vanuit de USA van o.a. de welbekende kennels Rivergroves en Summerhill. Hij heeft ook een Pyr van “Valle d’Aspe“ maar ook daar zitten de bloedlijnen van Rivergroves and Summerhil achter. Ondertussen heeft hij ook al zelf met deze honden gefokt.
Een van zijn meest opvallende honden is ongetwijfeld Duncan. Een multi Best in Groep winner, Best in Show winner en Amerikaans, Internationaal en Koreaans Kampioen
www.pyr-dreamweaver.com
Als we geluk liefdevol aan ieder ander konden geven
Als we alles zouden gunnen aan een ieder om het even
Dan zou de wereld voor iedereen zoveel mooier zijn